VIP къща в Алпите. Само за скиори

1348
bcasaПиемонте на италиански означава „в подножието на планината“. В случая планината са Алпите, които обграждат района. Ако сте страстен скиор, сноубордист или просто обичате планината, няма как да не мечтаете да посетите това място поне за ден. Какво ще кажете за къща в центъра на всичко? Отделена в малкото градче Кунео, B-Casa е идеалното средство да се възползвате от всички предимства на Алпите – горещото лято и студената, снежна зима. Опознайте впечатляващата конструкция и изискания интериор на този проект на Damilanostudio Architects…
интелигентен подход
Как да обичаме студа и снега в планината, без да се ужасяваме от вредите им върху новата ни къща? Много просто – като се доверим на архитектите и инвестираме, както се случва при B-Casa. Стените й са изградени от два слоя. Външният е от тухли тип Poroton, произведени от специална глина, смесена с полистиролни зърна. Характеризират се с по-малко тегло и повече здравина, устойчивост на измръзване и перфектна изолация. Вътрешният слой на стената е изграден от бетонни блокчета с дебелина 12 см. Стъклата са нискоемисийни – пропускат слънчевата светлина и отразяват топлината обратно в помещението. Топлата вода пък е загрявана от соларни колектори Termomax с вакуумни тръби, които абсорбират слънчевата енергия и я превръщат в топлинна. Благодарение на всички тези решения, къщата е на само красива и екологична, но и се възползва максимално от планинското си разположение.
дефиниция
След като опознахме конструкцията и почетохме труда на архитектите, време е да влезем вътре и да оценим и техния интериорен дизайн. Къщата има подземно, първо и второ ниво. На подземното се намират само гаражът и отоплителните механизми. На първо ниво следват праволинейно басейн, веранда, дневна, формална и неформална трапезария, кухня. На горния етаж, който е приблизително на половината площ, се намират спалнята, прилежащата баня и покривната тераса.
ледена изисканост
Когато вече не е лято и искате да спрете да се разхождате по пода от тиково дърво край басейна, може да влезете в дневната. Там ще стъпите на луксозните порцеланови плочки Texaco от каталога на Granitifiandre, под които е инсталирано подово отопление. Можете да почетете, поседнали удобно на дивана Corbeille на Франческо Бинфаре или на атрактивните червени кресла Getsuen на Масанори Умеда, и двете за Edra. Все пак, пуфът-масичка Koishi на Наото Фукасава за Driade изглежда прекалено бял и изискан, за да поставите чашата си горещ шоколад върху него… Под стълбището е отделен малък работен кът със стола More(e) Leather на Филип Старк за Driade, който придава делова строгост на офис зоната с черния си силует.
ефекти
Помните ли онази чаша горещ шоколад? Е, дизайнерите са предвидили място, където да й се насладите – формалната трапезария, която свързва дневната и кухнята. Там бялата хегемония на столовете Lazy 075 на Патриция Уркиола и масата на Моника Армани за B&B Italia е разчупена от стенния панел. Той е от индийски кафяв мрамор, известен като Forest Brown. Полилеите са атрактивният дизайн на Инго Маурер Zettel’z, което на немски означава “лист хартия”. Листчета пергамент с бележки, цитати и поеми са прикрепени с фини жички около крушката. Ефектно.
… и все пак
Ако дизайнерската визия на официалната трапезария не ви предразполага достатъчно в кухнята, екипирана с електроуреди Gaggenau, има прекрасна бар зона. Самото кухненско обзавеждане е на италианската компания Arclinea, моделът – Convivium. Шкафовете и островът са направени от инокс и тиково дърво – предпочитаният дървен материал за проекта. Столчетата са Meridiana на Кристоф Пийе за Driade, a интересните осветителни тела – Campari на Инго Маурер. Тук се намира и големият прозорец с рамка от тъмно тиково дърво, който доставя естествена светлина и открива гледката.
атракция
Някога замисляли ли сте се да превърнете банята си в атракция? Едва ли… Именно това е една от причините, поради които идеята на Damilanostudio Architects е уникална. Те решават да изградят ниша в конструкцията на стълбището. В нея поставят атрактивна саксия с бамбук и акцент от черен гранит. Стъкленият панел подсилва усещането за картина, поставена в рамка. Ако си мислите, че това е всичко – лъжете се. Зад извивката на стената се подава ваната на Toscoquattro, поставена върху платформа от абанос. Макар една от стените да е в бяло, тук вниманието е привлечено от къта от черен гранит, който подчертава ваната. Щорите на Rimadesio скриват помещението от очите на любопитните.