…за плажа, океана и архитектурата

1057

zeidlerНапоследък всяка история за архитектура започва с описание колко неблагоприятен е теренът и с какви природни дадености е трябвало да се преборят архитектите, за да изпълнят желанията на клиента. За разлика от всички други, случаят на арх. Стивън Ерлих и проекта му за семейство Зайдлер е поредица от благоприятни обстоятелства. Домът е в близост до хълм с богата растителност, но теренът за строеж е идеално равен.

открадната красота
За да се възползва от красотата на пейзажа, Стивън Ерлих избира неутрална палитра материали – хоросанова мазилка, цял бетонен блок и Rheinzink® – сплав от мед, титан и цинк. Постройката е разделена на главна къща и такава за гости, обединени от вътрешен двор. Семейството си има асансьор, с който спокойно да се придвижва от етаж на етаж. В мазето са разположени сервизно и перално помещение, склад и винарна. На първия етаж има антре, дневна, трапезария, кухня, килер. На същото ниво са басейнът, гаражът и верандата. Главната спалня с дрешникът и прилежащата баня са на втория етаж. На покрива откриваме поредната приятна изненада – просторна покривна тераса, пригодена за барбекю партита в кънтри стил. В къщата за гости има две спални с прилежащи бани и кабинет на втория етаж.

стълпотворение от имена
Дневната е с удвоена височина и изцяло стъклени стени, а гледката е към океана (сн.1). Интериорът е като триизмерен учебник за най-знаковите модели в историята на дизайна. Там откриваме класическия сет по дизайн на Ле Корбюзие – креслото LC3 и дивана LC2 за Cassina. Интригуващата статуя на пилот е дело на Джон Батенберг (сн.2). В същото помещение се намира и кухненският остров с бар столовете на Хари Бертоя за Knoll и трапезарията (сн. 3-5). Около масата са подредени столовете от Aluminium Series на Чарлз и Рей Имс за Vitra. В избата за вино пък откриваме столовете от Series 7 на Арне Якобсен (сн.6). Barcelona Chair на Мис ван дер Рое за Knoll ни извежда от дневната към стълбището (сн.7). То води до главната спалня на втория етаж. Тя е решена в естествени земни тонове, има прилежаща баня и балкон към океана (сн.8, 9).