Замък на детайлите в долината на виното

1014

franceТя е англичанка, а той – холандец, тя е стилист и дизайнер, той – фотограф и режисьор. И двамата живеят в Манхатън и наистина искат да имат свое място някъде, много, много далеч… Почти 20 г. по-късно Кейт Хюм и съпругът й Франс ван дер Хейден вече са известен индустриален и продуктов дизайнер и живеят във Франция. Макар и според тях замъкът им от 17 в. да се нуждае от още много работа, той е наистина забележителен…

да започнем с разруха
Сградата се намира на терен от 30 акра с парк и градина. Когато го купуват, замъкът е масивна конструкция от камък с кичозен интериор в стил 60-те, проблеми с канализацията, отоплението и какво ли още не. “От самото начало знаехме, че ще срутим всичко, за да може мястото да е наше, да ни принадлежи”, казва Кейт. Запазват само оригиналнaтa дървенa конструкция на тавана, входната врата и една камина. Кейт не понася тесните и прогнили дървени стълби в антрето. Те са една от първите “жертви” на реконструкцията. На тяхно място дизайнерите изграждат модернистично бетонно стълбище в черно. Лампата Coral на Дейвид Трубридж за Whiteflax идеално кореспондира с преплетената структура от дърво. (сн.1, 2)

отпечатък
В нишата под стълбището е организиран малък работен кът (сн. 1). Малко хора могат да се похвалят, че сами да създали мебелите за дома си. Бюрото е Kick, столчето – Tom, а настолната лампа – Open Tri. Всички те са дело на мебелната компания на Франс – Birdman Furniture. Общата зона за дневна, кухня и трапезария е изградена като са премахнати стените между 5 стаи от оригиналната конструкция. В нея отново намират място вазите на Кейт и повечето мебели на Birdman Furniture. (сн. 3)

толкова много детайли
В кухненското пространство откриваме и специална трапезарна зона. Дизайнерите съумяват да запазят автентичното усещането за старинно френско имение и същевременно придават функционалност и модерност на интериора. Контрастът черно-бяло е режисиран до съвършенство. В главните роли са масата Metro и бар столчетата Harry. Плотът е от белгийски камък и е изработен лично от Франс. Камината е автентична и датира от 1700 г. Именно на светлата трапезарна маса се намира и едно от любимите неща на Кейт – сервизът от керамична имитация на дърво, произведен през 50-те г. от майсторите във Валори. (сн. 4, 5, 6)

нейно кралско височество
Спалнята илюстрира прекрасно как може да се използват сурови и естествени материали и да се запази усещането за лукс. Леглото е изработено от дъб, като подарък от Франк за Кейт. Бюрото е модел Fifth Floor, отново от семейната компания, а ефектният макет на Айфеловата кула е закупен от местен антиквариат. Шкафът в прилежащата баня е дело на Франк. Изработен е от масивен белгийски камък. (сн. 7, 8)

vintage
В една от стаите с прилежаща тераса на първо ниво, луксът дискретно се прокрадва в златните рамки на снимките, а цветовото им съзвучие с керамичния сервиз и люлеещия се стол RAR на Чарлз и Рей Имс ни кара да мислим за сценография и за блясъка на близкото минало. На стената – едновременно като част от общия сюжет и като скъпа реликва, е поставена автентична рокля на Chanel от 1962 г. Нещо повече – това е роклята, която Кейт носи вечерта преди сватбата си с Франс. (сн. 9)