Живот като в шоколатерия 120 кв.м.

1006

designПитали ли сте си, какво би било чувството да живеете в интериор, създаващ усещането, че сте потопени в чаша топъл шоколад? Може би това чувство би изглеждало по следния начин… Оставяме ви на дизайнерите от Atelier 52.
локацията
Апартаментът се намира в центъра на София и е разположен на площ от 120 кв.м. В едно пространство са обособени дневната, трапезарията и кухнята. Личните зони – спалнята и двете детски стаи – са отделени като самостоятелни помещения. „Нямах никакви насоки от страна на клиента как да изглежда интериорът. Той не живее в България и комуникацията беше затруднена. Нямахме време да коментираме какво харесва и какво не. Просто направих идеен проект и му го предложих“, разкава Иван Георгиев от Atelier 52. И продължава: „Оказа се, че той има коренно различна представа за вида на жилището си. Но… помисли две седмици и прие нашия проект“.
реализацията
Реализацията на жилището отнема седем месеца. „Не бяха нужни никакви големи реконструкции, защото архитектурата на сградата е добра, помещенията бяха ситуирани по оптимален начин и не се налагаше тотална промяна на пространствoто“, допълва Иван. Почти всички мебели – меката мебел, стенната композиция, масите, обзавеждането в спалнята и детските стаи са по дизайн на Atelier 52. Изпълнител е Galaxy Plaza.
обзавеждането
Единствените закупени модели са столовете в трапезарията и две кресла Barcelona Chair по дизайн на Мис ван дер Рое. Интересно решение е поставянето на атрактивни пана с флорални мотиви в дневната зона и спалнята. Сред най-интересните акценти в интериора е скриването на радиаторите (които в повечето жилища в България са просто отвратителни!) с тези платнени цветни пана. „Целта ни беше да скрием радиаторите. Изпробвахме различни конструкции с решетки, после ми хрумна идеята за японски паравани. Смятам, че се получи добър ефект“, разказва Иван. В кухнята столовете са от Minoti; масата е по дизайн на Ателиер 52, кухненската мебел – също. Аксесоарите в нея са от Genesis. Атрактивен акцент в помещението са бамбуковите щори. В дневната меката мебел, масата и стенната композиция са дело отново на дизайнерите от студиото. Мебелите в спалнята са изпълнени по индивидуален проект. На стената, която отделя спалнята от банята, е проектиран прозрачен гардероб с вградено осветление. Голямата баня е разположена непосредствено до спалнята. И тук дизайнерите се спират на комбинацията между венге и бяло в унисон с цялостното звучене на интериора.
материалите
За пода е използван паркет от африканска ябълка, стените и таваните са завършени с латекс. Коридорите и баните са решени с гранитогрес. Подът на кухнята е от мрамор, стените и тавана са покрити с латекс.
трудностите
„Най-голямата трудност се оказа фактът, че в крайна сметка това което е апартаментът в момента, беше и първата ни визия за него. Тя беше преработвана три пъти и върната в първоначалния си вид като идея“, споделя Иван. Крайното изпълнение на проекта е отишло над сумата от 150 000 лв.
усещането
Като един от най-големите успехи на проекта дизайнерът отчита: „Успяхме да очертаем една „твърда“ линия, няма никаква женственост в интериора – няма платове, драперии, завеси и въпреки това не стои студено… Искахме да създадем усещането за младежки модерен апартамент, който да приляга на обитателите си – младо семейство… Ако трябва да определя интериора с едно изречение то е: от функция до визия“, поставя точката на разговора Иван.