Назад към геометрията

1179

asimetriaНяма по-голямо предизвикателство от асиметрията – всеки архитект ще го потвърди. Като добавим всички останали проблеми на българската действителност – от ограничения бюджет до неблагоприятния терен и малката площ, у нас не е лесно да се постигне съвършено пространство. Затова ви представяме някои от най-интересните световни проекти, които залагат на необичайна геометрия или я използват за решаването на конкретни проблеми при реализацията. В края на краищата, каквото и да правим с дизайна на едно пространство, то си остава дефинирано имено от начина по-който е “затворено”, от формата, от ъгъла, от наклона. С други думи – в началото бе геометрията. И доза оптимизъм – един български интериор заслужено получи място в нашата селекция!

малко място, големи идеи
Ето и едно доказателство, за това, че българите сме мрънкала от световна класа. Ограниченото пространство не е единственото предизвикателство при реновацията на тази японска къща. На архитектите им се пада да измислят как да я направят по-слънчева, въпреки, че съседната сграда е на по-висока основа и на два етажа. Решението им придава нов смисъл на проекта и го превръща в това, което е – постройка с много, много странна форма. Целта обаче е постигната – всяка от трите части на асиметричния покрив е куха и завършва с оберлихт, а конусовидната форма спомага за дистрибуцията на светлина в интериора. (сн.1)

с една къща…
Калифорнийският климат гарантира редица проблеми за решаване, още преди да си изрекъл думата “къща”. Освен с тях, архитектът Антъни Коша трябва да се съобрази и със собственото си желание за дом, въплътил страстта му по източната философия, сърфа и отвореното пространство. Решението му е къща “която може да бъде сгъната от един лист хартия”, тоест една цяла повърхност, с наклони от западната страна и обла от източната, за да прихваща морския бриз. Флуидните извивки пък са отпратка към вълните, които сърфистите наричат “тръба” – куха в центъра на разбиване. Проектът е удивителен пример за интегрирането на абстрактни идеи като тази и практични нужди, като хидравличната система за отопление под плочата на трапезарията, в една структура. (сн.2)

големите амбиции
Проектът на A-cero е типичен пример за къща с много амбиции – в случая тя иска да бъде повече от архитектура. Иска да бъде изкуство. Архитектите го постигат с монументална визия, стилизирани извивки и смела форма. Много от мебелите са специално създадени за този проект, изглеждат масивни и сякаш също излети от бетон (а всъщност са от пластмаса), за да си отиват с екстериора. (сн.3)

“разчупен” кухненски остров
Почеркът на Даниел Либескинд се познава от пръв поглед, както в множеството му музеи и обществени сгради, така и във Вилата – първата жилищна сграда, проектирана от архитекта. Изненадата идва, когато влизаме в кухнята – изумително е желанието му да прилага асиметричните форми и острите ъгли навсякъде. Дори в кухненския осров. Това определено е интересно решение за създаване на непосредствена визуална връзка между фасада и интериор. (сн.4)

под прикритието на формата
Какво бихте направили, ако построяването на къщата на мечтите ви срещне единната съпротива на съседите? Решението на арх. Дон Мърфи е да се подчини на закона, че къщите в района трябва да имат скатов покрив. Странно, уж следва традицията, но резултатът е повече от нетрадиционен. Поуката – геометрията може да бъде абстрактна, стига да съумеем да четем между редовете на традицията. (сн.5)

българската мечта
От Форма-D ни доказват, че един прост урок по геометрия е достатъчен, за да се създаде кохерентно и впечатляващо пространство в съвременна София. От судиото не внасят особени промени в архитектурата на пространството, но изхождат от неправилната геометрия на апартамента при избора на мебели. Цялостния проект работи заедно с даденостите на пространството и вместо да изглежда по-малко заради скосените тавани, те определят визията му в най-положителна светлина. (сн.6)