Анархия на лукса – бутиков хотел в Ню Йорк

996

Sitting-Room1_Gramercy_parkЗа бохемите в Ню Йорк има едно любимо място от десетилетия насам – Gramercy Park – единственият частен парк в мегаполиса. До него на Lexington Avenue се намира и един oт най-тузарските хотели в света – Gramercy Park Hotel. Дали заради местоположението си или заради безкомпромисния лукс, който предлага, хотелът е в списъка на всички jet-set манияци. “Визитката” му е впечатляваща – създаден е от Ian Schrager Company в сътрудничество с артиста и филмов продуцент Джулиан Шнейбъл и партньорството на Анда Андрей и Кърстин Бейли. За справка – Ian Schrager Company е създадена преди пет години от Ян Шрейджър, в чието портфолио фигурират легендарното Studio 54, нощният клуб Palladium, основоположникът на бутиковите хотели в света – Morgans. „Хотелът е дом, далече от дома, хотелът е театър, аз възприемам хотела като начин на живот. Искам да променя начина, по който хората живеят, затова създавам среда за живот, каквато никой никога не е създавал преди. Аз съм страстно увлечен по това, затова винаги се опитвам да „счупя“ общоприетите концепции и да „завоювам“ неизследвани територии“ – споделя Ян.

урок по история
Gramercy Park Hotel е избор номер едно на пътешественици от високата класа откакто е отворил врати през 1925 г. Той е ситуиран на същото „свещено“ място, където писателят Едит Уортън и архитектът Станфорт Уайт са живеели, любимо място за поколения писатели и артисти, музиканти. Джоузеф Кенеди също е живял в хотела със семйството си, включително и с бъдещия 35-ти президент на Щатите. „Това място е с дългогодишна традиция. Ние работихме усилено, за да запазим ДНК-то на хотела, защото той има много специално място в сърцата на хората – разказва Шрейджър. Днес Gramercy Park Hotel е същият хотел. Просто сега е по-добър.“

антибранд хотел
„През 1984 г. създадохме Morgans – дизайнерски хотел, какъвто не съществуваше дотогава. Сега, повече от десет години по-късно, той е един от стотиците дизайнерски хотели с изключителен интериор, отвъд всякакви стилове. Тази идея беше „прегърната“ от повечето предприемачи и подобен тип хотели станаха правило, а не изключение – разказва Шарджър. – Аз предусетих парадигмата на промяната. Нищо не можеше да бъде по-ексклузивно или по-експериментално от това, защото всичко беше измислено. Това правеше невъзможно да се отличиш като бранд, защото всичко беше достъпно. Дизайнерският хотел загуби характера си и уникалността си, следователно и значението зад него. Всеки вече го имаше. Престана да бъде специално, алтернатива или антипод на статутквото. Сега единственият начин да отличиш себе си е да бъдеш себе си и да преследваш напълно персонална визия… такава, която няма определен, формолируем вид, без да следва каквито и да е правила, и да не е част от някаква група. The Gramercy Park Hotel е краен антибранд, антидизайн хотел, той е апотеоз на характерността. Организирахме емоционално наситена приказна страна, уникална като пръстов отпечатък. Един нов жанр хотел, нова ера на индивидуализъм, където персоналното изразяване, автентичността, оригиналната субстанция и значение са най-важни. Gramercy Park Hotel е оазис, eдна революционно нова концепция за начина, по който трябва да живеят хората“.

бохемска рапсодия
Най-ценното в проекта е, че не предлага нито поредното “арт” решение, нито пък влиза в категорията “готино”. Gramercy Hotel всъщност наистина притежава класа – нещо, което все по-често ни се изплъзва в борбата за бранд имидж, който се харесва. “Това не е арт хотел. Нищо, че напомня за начина, по който артистите живеят и работят. Има голяма разлика. Разхождайки се вътре, преживяването е сходно с приключението, което ви очаква в студиото или дома на художник, артист. The Gramercy Park Hotel е зрял, самоуверен храм на „новото“, на тузарските бохеми като Пеги Гугенхайм и Доминик Де Менил. Вдъхнахме му нов радикален класицизъм… Стилът може да бъде описан само като рок с барокови елементи. Най-вече е епицентър на нова парадигма – пътепоказател за нова ера, в която хората, които са отегчени от ексцентричното понятие „супер, жестоко“, са гладни за нещо ново с истинско съдържание, характер и уникалност зад него“.

за лукса… с любов
„Това е нова епоха на лукса. Луксът не се измерва само с цената, той е преживяване. Един хотел трябва да те кара да се чувстваш специален. Аз премислих абсолютно всичко, което някога съм правил, и го вложих в този хотел“

за изкуството
Още в лобито ни посреща експозиция с впечатляващи произведения на изкуството на изкуството от XX век, сред които Сай Туомбли, Анди Уорхол, Жан-Мишел Баскиа, Деймиен Хърст, Ричард Принс и Джулиян Шнейбъл. Изложените произведения се сменят периодично. „Това е ценна идея, защото позволява голям спектър от хора да преживеят изкуството по нов начин“ – разказва Шрейджър.
Gramercy Park Hotel разполага със 185 стаи, между които шест апартамента, един пентхаус и един ексклузивен апартамент с огромна тераса. Цените за нощувка започват от $425.

за еклектиката
В духа на очарователните европейски хотели, всяка стая е решена с различен интериор в провокативна ярка ренеснсова палитра. „Привидно наслуки са комбинирани сюрреалистични модерни елементи и мебели от минали векове, като създават алтернативна вселена която прилича на 3D картина. Класическа лексика е транформирана в нов остър език“ – споделя Шрейджър. Ефекта от еклектичното съчетаване на разкошни текстури и груба мазилка, марокански плочки и ръчно тъкани килими, е подсилен и от избора на стари мебели, претърпели тотален редизайн. Мебели с класическа визия са аранжирани в изненадващи комбинации с оригинални картини на Шнабел и продукти на Мартен Баас. Rose Bar и Jade Bar, две от най-оригиналните помещения в хотела, са едни от най-предпочитаните клубове за бохемите в Ню Йорк.Всеки гост на хотела има достъп до легендарния Gramercy Park-едиственият частен парк в Ню Йорк. За максимално ексклузивно преживяване хотелът разполага и с уникален частен клуб на покрива.

новият дух
„Този нов модернизъм е ирационален, емоционален, интуитивен – всичко, което старият модернизъм не е. Не цветовете на стените са това, което ме вълнува. Никога не е било така. Става въпрос за това да грабнеш духа на времето” – казва Шрейджър.