Архитектурата в нови измерения

1060

barИзходна точка и определящ фактор за създаване на архитектурните проекти е терена, коeто никак не улеснява задачата на Durbach Block Architects, заели се с реализацията на сграда с бар и ресторант на 5-9 Roslyn Street Potts Point в Сидни. Мястото е с форма на триъгълник,чийто връх гледа към малко обществено пространство. Тази особеност хиперболизира перспективата, а в същото време площта от едва 200 кв. м прави сградата визуално по-висока.

свободен прочит
С толкова ограничена свобода в проектирането, архитектите избират да осъществят доста необичайна програма за сградата. Приоритет е даден на естественото разполагане на новата структура – тя трябва да излежда на място и да има връзка с визията на квартала, с неговите характерни малки прозорци, зидария и фасадни корнизи. Тяхното изпълнение е с подчертано увеличен корниз, разделен от отвори със стоманена дограма, които имитират ефекта на малките, нарочно не съвсем симетрично разположени прозорци. “На фона на улицата, сградата е като краткотрайна версиа на съседните сгради, която “изчезва” ритмично, заради триъгълната форма,” коментират от студиото.

архитектурни дадености
Странната форма е само една от атракциите на 5-9 Roslyn Street. Фасадата е покрита с матирани и гланцирани плочки в бяло и бежово, които отразяват светлината и предлагат интересна модерна текстура в контекста на по-старите сгради наоколо. Интериорът е адаптиран към формата на сградата. На първия етаж е разположен ресторант, на втория – барът, а останалите две нива са предназначени за търговски обекти. Специално пространство е триъгълната градина на покрива от ясминови дървета и сезонни растения, скрита от погледи с извивката на корниза. За интериора са избрани дърво, бетон, текстил в преливащи цветове и елегантни бели мебели.