BMW Хановер от Bene: окупирай Френския павилион

1075

officeТази година с пълна сила върви Световното изложение в Шанхай, нагледахме се и ви представихме най-силните заявки в последния брой на сп. ДОМЪТ. Но какво се случва с всичките тези чудесни павилиони, когато “фиестата” отшуми и светлините угаснат? Очевидно експозицията оживява наново! След края на Световното изложение през 2000 в Хановер, обектът примамва творческото начало във всичките му разцветки в новия парк за идеи. Реномирани компании и институции бележат стила – от Поп-академията, през Филмова къща, чак до Полувисшето училище в Хановер… Така уникалният панаир на идеи за спектакъл и дискурс придобива ново измерение. Сега ви представяме къде се нанесоха от BMW.

ex french
BMW са се настанили в бившия Френски павилион. Един смайващ ансамбъл, който интерпретира индивидуално (иначе) стриктните директиви на корпоративния дизайн на клоновете на BMW. На площ с големината на футболно игрище, архитектите на RTW са инсценирали според желанията на притежателя на автокъщата, игра между светски салон и музей, офис и пазарен площад, конферентна зала и ресторант. Обзавеждането на Bene придава на новата автокъща на BMW в Хановер усещане за VІР ложа на престижен хиподрум. Тук клиентите са добре дошли в уют, с дизайнерски подход, който е новаторски и необичаен за автокъщите.

архитектите
Самата сграда е дело на френското архитектурно студио Франсоаз-Елен Журда, което работи изкусно с дървени конструкции и е известно с импозантните си халета с огромни размери. Този екологичносъобразен подход следва и павилионът. Гледана отдалече, в сградата все едно е израснала достолепна гора. Погледнати отблизо, мнимите дървета се оказват разположени под наклон дървени щандове. Ефирните прозрачни стъклени стени образуват обвивката. Архитекти на проекта са хановерското студио RTW Architekten – Ripken, Teicher, Wussmann. Офис-проектирането е дело на хановерския офис на Bene. От RTW са работили деликатно с мащабното аранжиране на пространството и са създали сдържано пространствено оформление. Видими отвътре и отвън, близо до стъклената фасада, паркират лъскави спортни автомобили редом до вмъкнатите офис помещения, откритите консултантски зони и приканващото лоби. Подредени в различна посока на движение, мобилните хибриди сякаш профучават под дървените корони на дърветата. Най-добрите места за бесния спектакъл предлага салонът. Програмата Coffice на Bene структурира пространството и предлага уют за пълноценен релакс.

сгъстявай
Към центъра на помещението използването на площите се сгъстява. В играта на обеми, геометрични форми и функции, интериорната концепция е разработена от Обиектформ, част от групата на Bene. Интелигентното обзавеждане позволява комуникация или оттегляне по желание. Майсторско дизайнерско решение, което обаче засилва впечатлението за хотелско лоби, в което човек се наслаждава на времето и околността. Разположени през голямо разстояние, малките работни “островчета” с бюра от програмата Х на Бене, както и странични панели от колекцията AL-K позволяват поверителни разговори.

зонирай
Разположените една до друга в една равнина преградни стени на Bene оформят помещения вътре в павилиона. Така възникват индивидуални и двойни работни места, като и конферентни зони. Строгостта на вътрешната архитектура следва структурата на сградата. В различните зони прозрачните стени осигуряват ясни отношения. Офис клетките също са обзаведени с бюра Х9 и шкафове от програмата К на Bene, а столовете са доставени от Вилкхан.

почивка в небесата
Над кубистичния бекофис “властва” кафетерията в короната на дърветата. Тук се долавя естествено единството на природата и техниката, спокойствието и динамиката, занаятите и високите технологии. Сцена, която задава тенденция за ново разбиране на услугите и ново мислене за обслужването в автокъщите. Изцяло сме “за”, изглежда толокова приятно, че даже сега малко им завиждаме… Но очакваме да видим подобни интересни трансформации и след Шанхайското Експо. Да не се отпуснете!