Да се събудиш най-крив на целия свят

1159

capitalgateС какво се гордеят в последно време медиите на ОАЕ и надуват тръбите наляво и надясно? С един факт. На фамозната из цял свят Кула в Пиза ще и се наложи да скъса със славата си за най-крива сграда в света. Небостъргачът Capital Gate в Абу Даби беше официално признат от Книгата на рекордите на Гинес за най-наклонената кула на планетата. 160-метровото здание, което има общо 35 етажа, е почти пет пъти по-криво от кулата в Пиза. Разбира се, съвсем съзнателно, не става дума за някаква “грешка” – такива неща стават само в България. Архитектите на кулата са решили наклонът й да стартира от 12-ия й етаж. Арабската версия има наклон от цели 18 градуса, докато ъгълът на италианската е едва 4 градуса. Аз пък се сещаме за една друга “Кула в Пиза” с налкон от 10 градуса и то от българската действителност, за която наскоро бях ви загатнал – Елипс Център край бул. Цариградско шосе. Явно се превръща във все по-модерно да ставаш крив… А докога и накъде пък ще продължат мераците на арабите да си мерят сградите с тези, които съществуват от столетия по света, не се знае. То не бяха Лувъри, то не бяха най-високи небостъргачи и прочее, и прочее… Само дето започва да става малко смешно и то за тяхна сметка. Разбирам, че са се родили в пясъците на пустинята и са спали заедно с козите до деня, в който не са им казали, че под краката им има нефт, затова… наистина стига вече с перченето на паунови пера, моля ви!

функции, площи и малко цифри
Capital Gate ще бъде със смесена функция, като ще приютява офиси и хотелска част (по-точно световната хотелиерска верига Hayatt). Офис площите ще бъдат разположени на 15 етажа – от 2 до 16 етаж, а хотелските на следващите 18 етажа. Тоталната хотелска площ ще бъде 25 050 кв.м., офисната – 20 900 кв.м. Общата площ на Capital Gate ще бъде 53 100 кв.м. До края на 2010 “впечатляващото” чудо трябва да е отворило врати. Толкова, нищо по-вълнуващо няма за разказване.

коментари из въздуха
“Сградата е проектирана, така че да е несиметрична и да предизвиква удивление, както отвън, така и отвътре”, пише на сайта на небостъргача. Хм, удивление предизвиква, но не много сериозно… Удивление предизвикват неща, които никога не са виждани, а когато говорим само да влезеш в някаква книга с рекорди, това предизвиква по-скоро съжаление, да. Строежът на небостъргача е дело на Abu Dhabi National Exhibitions Company (ADNEC) и е част от голям изложбен комплекс в столицата на Емирствата. Шефът на консорциума шейх Султан бин ал Нахиян пък заяви, че с високото признание, което е получила, кулата намира своето място сред най-значимите сгради на света. Логично… ама не.