Доза швейцарски шоколад и още нещо…

1123

hhf“9 от 10 човека обичат шоколад. Десетият е лъжец”, казва Джон Тулиус. Склонна съм да се съглася с него. Ако сте искали да надникнете в един истински швейцарски магазин за шоколад, ето и вашата възможност – проектът на HHF architects за компанията за луксозни деликатеси Confiserie Bachmann.

за сгради с минало
Confiserie Bachmann е сред най-познатите фирми за традиционен шоколад в Базел. Техният централен магазин, комбиниран с кафене, се намира в старинна сграда в центъра на града. Тя притежава всички предимства на опростения римски стил архитектура, характерен за Швейцария. Отличава се с арки, овали и високи тавани. Имайки предвид, че римският стил стои в основата на готическия, наличието на орнаменти по тавана към централния вход не бива да ни учудва.

перфектен имидж
Когато решават да обновят своя магазин, от бранда не искат нещо тотално различно. Те харесват имиджа си и сградата, но искат да внесат нещо “ярко, елегантно и съвременно”. Архитект Маркус Лекснер залага на естествена светлина, стъкло и най-важното – изцяло открито интериорно пространство.

индустриален ренесанс
Като контра на традиционната фасада интериорът сякаш е емблема на индустриалното – подът е от полирани мраморни плочи, архитектурните линии са остри и изчистени, по тавана няма орнаменти – само мазилка в бяло върху гладък бетон. Барът за шоколад е единственият скулптурен акцент. На него, подобно на бижута, са изложени бутиковите сладкиши. Огледалната му повърхност придава допълнителен блясък на помещението.

огледален ефект
“Това е един атипичен магазин за шоколад. Всичко е бяло, няма излишни орнаменти. Единственото, което омекотява ледената палитра, са мебелите в цвят шоколад”, разказват архитектите. За любимо интериорно решение те посочват окачените подобно на щори огледални ленти. Поставени в естествените извивки на сградата, те създават сюрреалистично усещане за пространството и оставят впечатление за по-просторно помещение.