Ето, така се прави МОЛ… в Берн

1240

westsideКогато суматохата по моловете завладява страната, ми се иска да направим поредното сравнение с чужбина. С риск да ме обвините, че съм един от вечно недоволните, сравнението отново не е в наша полза…

най-големият
Уникален, предизвикателен – търговки център Westside, дело на Даниел Либескинд, е не просто най-големият търговски център в Швейцария, а и най-големият архитектурен проект в държавата изобщо. Разположен на терен от 150 000 кв.м, центърът включва 55 магазина, 10 ресторанта и барове, хотел, мултиплекс, воден парк, СПА център и жилищна част, което го превръща в комплекс от затворен тип. Етажите му са 6 – 3 над и 3 под земята.

уникално
Визията на сградата е доста далеч от традиционните представи. Освен острите ъгли и “начупената” форма, впечатление прави и яркочервената конструкция от едната страна на центъра. Тя не е самонадеян скулптурен акцент, а най-голямата закрита водна пързалка в Европа.

практично
Архитектът мисли и за хората. И за да не се случват задръствания, както у нас, молът се намира над аутобан A1, има директна връзка с железници S-Bahn и автобусната, тролейбусна и трамвайна мрежа BERNMOBIL.

конструктивно
Скелето на сградата е изработено от заздравен бетон и стомана, а тялото – от подвижни дървени елементи и метал. Според замисъла многопластовата дървена част от фасадата свързва сградата с природата. Интериорът безспорно носи почерка на Даниел Либескинд. Фокусът е върху диагоналните линии и острите ъгли. Прозорците, повечето от които триъгълни, насочват прецизно естествената светлина към коридорите и разкриват гледки към зелените пасища около сградата.

2000 кв.м вода
Една от най-значителните части от комплекса е водният парк Bernaqua Adventure Pool and Spa. Наред със споменатата вече водна пързалка, той включва внушителните 18 на брой външни и вътрешни басейни, чиято обща площ е 2000 кв.м.

въпрос на гледна точка
“Архитектите смятат от дълго време насам, че търговските центрове са под тяхното достойнство. Според мен, ако съумееш да въплътиш в една сграда природа и култура, създаваш нещо ново и радикално различно”, казва Даниел Либескинд. Сигурно е така, ако сградата, която си създал, отговаря на някакви естетически критерии…