Facebook: нестандартен офис профил

932

facebookofficeПристрастяването към онлайн социалните мрежи, особено към Facebook, вече е признат проблем. В Англия дори планират въвеждането на десетминутна Facebook работна пауза, за да могат служителите, подобно на пушачите, да задоволят “глада” си. Докато ние се привързваме все повече към виртуалното си аз и инвестираме свободното си време в неговото “ъпдейтване,” от Facebook потърсиха реалното пространство, което отразява самоличността на компанията. И когато най-нашумялата социална мрежа се мести в нов централен офис, започваме да се питаме- може ли реалността да се състезава с това, което ни предлага виртуалният свят. За Примо Орпила и Верда Алекзандър от О+А Studio отговорът е да.

МИНАЛОТО И КЛАСИКАТА
Офисът се намира в Stanford Research Park, квартал, подслонил и други компании от Силиконовата долина. Алекзандър и Орпила се възползват от индустриалния облик на сградата, служила за фабрика на Hewlett- Packard, а след това и за лаборатория на Agilent Technologies. Сградата е от 60-те години на 20 век, но фасадата има модерно звучене. От входа ни посрещат класиките на Vitra – Wiggle Chair на Франк Гери и Park Chair на Джаспър Морисън.

ОСТАВИ КОМЕНТАР
Най-същественият фактор в проектирането са самите служители. Разпръснати в над 10 различни офиса из Пало Алто, те обменят идеи за проекта чрез Facebook блог. Отделно студиото работи с три екипа от представители на различните отдели. “Непрекъснато ни критикуваха,” казва Орпила, “Чувствах се, все едно ходех на училище веднъж седмично.”

CUSTOMIZE
Тъй като офисът събира на едно място над 700те служители, до този момент разпръснати в центъра на Пало Алто, интериорът съчетава разнообразни стилове. Много от стените са оставени празни и дават възможност за всеки да индивидуализира работното си място, както би направил с Facebook профила си. Зоните за различните екипи са обособени чрез избора на различни цветове.
Дизайнерската част е в артистично жълто, всички работят на идентични бюра, 60/30 см. и добре познатия Aeron Chair на Herman Miller. Столовете в релакс зоната са на Charles & Ray Eames за Vitra, масата – Strut Square на Bludot.

НЕ-ТЪРСЕН ЕФЕКТ
Големите лобита и свободни пространства са обзаведени с Park Sofa за Vitra и Fatboy beanbag столове, както и с Blockoid на Bludot. Лесни са за пренареждане – мястото за почивка се превръща в импровизирана конферентна зала, например. От компанията търсят максимална функционалност. “Не искаха нищо, само защото е ефектно. Зад всяко решение има ясна причина,” коментира Дениз Чери, дизайнер в Studio O+A.

“ЗЕЛЕНО” РЕТРО
Служителите настояват за “зелен” офис, затова реконструираното помещение е съобразено с Наредбата за зелено строителство в Пало Алто от 2008. Останалото отпреди фабрично оборудване е рециклирано или използвано, осветлението е енергоефективно, а килимът е от рециклирани материали.
Подобно на стари постове във Facebook профил, миналите приложения на сградата допринасят към характера на пространството. Уникален елемент в офиса е огромният кран, използван за местене на лабораторно оборудване и превърнат от Oliver diCicco в подвижна маса за срещи и събития, в своеобразна социална лаборатория. Непосредствено до него се намира кухнята, създадена от пригодени за нова функция шкафчета. Визията на черният плот допълва асоциацията.

За почивка, служителите могат да избират между баскетболно игрище, DJ зона, билярдна маса и разнообразни зони за релакс, в които намираме Alcove Highback на Ronan & Erwan Bouroullec за Vitra. Дизайнерските мебели контрастират със типично индустриалното осветление и бетонния под. Стандартен начин за придвижване из помещението е скейтборда.