Ислямският музей или какво могат парите…

1190

Museum of Islamic Art DohaКогато гледам подобни сгради, винаги се интересувам къде са. Отговорът винаги, разбира се е – в някоя от “развитите” държави. Тогава ме изпълва лека носталгия и не толкова лек яд. Нима ние нямаме култура, достойна за такъв музей? Нека се насладим на поредното доказателство за това, какво могат да купят парите.

архитектурен пуризъм
„Това е едно от най-трудните неща, с които някога съм се заемал”, разказва арх. Пей. „Мислех си, че познавам ислямската култура. Бях избрал за свое вдъхновение джамията в гр. Кордоба, Испания. С течение на времето припознах в нея редица елементи от испанската архитектура, които деформираха чистотата на ислямската конструкция. Така изгубих своето вдъхновение. Когато се спрях на Джама Масид в Индия, разбрах колко субективна е гледната ми точка, защото и там се усещаше индийското влияние. Дори най-старата джамия – тази в Дамаск, носи белезите на римската архитектура, защото някога преди джамията там се намирал римски храм, а преди него – византийска църква… Така поех към Тунис. Имах намерение да изуча джамиите, но истинското вдъхновение за мен дойде от крепостите „рибат” в градовете Монастир и Сус. Там се приближих до чистата ислямска архитектура, където главна роля играе съвършената обемна геометрия”, довършва разказа си архитект Й. М. Пей.

огледало на една култура
Музеят на ислямското изкуство се намира на изкуствено създаден остров, на 60 м. от южното крайбрежие на Доха. Там се образува С-образен полуостров, който предпазва сградата от вълненията в Персийския залив на север и силно индустриализирания район на изток. Експонатите са от три континента и обхващат периода от 7 до 19-и в. Те представят всички превъплъщения на ислямското изкуство – ръкописи, керамика, метал, стъкло, слонова кост, текстил, дърво, скъпоценни камъни.

откритие
Музеят отваря врати в края на 2008 г. Включва два етажа постоянни експозиции, главна галерия, два затворени двора от двете страни на атриума, зала със 197 места, молитвени зали за мъже и жени, библиотека, магазин за сувенири и книги, лаборатория, място за съхранение на експонати, учебни помещения и офиси.

архитектурна анатомия
Музеят се състои от 5-етажна главна сграда и двуетажно „образователно крило”, свързани с централен двор. Обемите в главната сграда се свързват под ъгъл в купола, който се издига на внушителните 50 м. Интериорът му остава невидим отвън, благодарение на стените на централната кула. От северната страна на сградата се издига стъклена стена, висока 48 м. Така, към всеки от 5-те етажа се разкрива гледка към западния залив на Доха.

променлива геометрия
Таваните представляват индивидуално изляти куполи от композитен бетон. На върха на атриума, в купола от неръждаема стомана, е прецизно изработен кръгъл оберлихт, през който светлината се отразява и пречупва. Формата на купола се променя с намаляването на височината. Така най-високо той е осмоъгълник, после – квадрат, който се разделя в 4-те триъгълни колони в ъглите на помещението. В главното лоби се намира внушителен полилей с диаметър от 12 м.