Къде се играе финалът на Световното по футбол?

1160

svetovnoДобра концепция, отлични архитекти, благословията на FIFA, уважение към историята и 200 милиона британски лири – това е всичко, което стои между България и конструирането на стадион като Soccer City в Йоханесбург. Или ще чакаме тези неща да се променят, или просто да си включим телевизора по време на Световното по футбол…

конструктивни намеси
Сред намесите, които трябва да се направят, за да бъде създаден новия стадион е частично разрушаване на старата конструкция, както и обновяване на главния сектор. Офисите и съблекалните, както и тунелът към терена, са напълно нови. Внедрено са съвременни аудио-визуални техники, построен е нов покрив.

технологии
Според архитектите от Boogertman Urban Edge + Partners и Populous построяването на комплекс от подобна величина винаги изисква интересни технологични решения. Например, за да се избегне претоварване на 120-те опорни колони (армировъчни пръти) за окачената фасада, се взима решение конструкцията да е от самоуплътняващ се бетон SCC. Най-подходящ е за комбинирани стоманено-стоманобетонни конструкции. SCC е силно пластична смес, която се разстила свободно и може да достигне до трудно достъпни места. Според специалистите, този тип бетон осигурява по-добра устойчивост на външни въздействия.

срокове
Екипите работят от 12 страни на облицовката на сградата едновременно. Първоначално нормата е да се завършват по 500 кв. м на всеки две седмици. Заради желанието на правителството, времето за строеж трябва да се съкрати с 4 месеца. Изискването се променя и трябва да се завършват по 1000 кв. м за всеки 3 седмици.

награди
Soccer City Stadium вече получи няколко награди от Fulton Awards. Стадионът е носител на отличието за най-добра сграда, както и за най-добра конструкция от бетон, която демонстрира африканското наследство.