Кулата на Михаел Шумахер в Абу Даби

1193

schumacherЛегендата на Formula 1 Михаел Шумахер намери още един начин да запише името си в историята. Този път той навлезе в архитектурата и даде името си на една нова кула, която скоро ще бъде завършена в най-голямото емирство в ОАЕ – Абу Даби. Ядосано на прекалената слава на второто по големина емирство – Дубай, Абу Даби планира да открадне светлината на прожекторите с помощта на идеите на Йоаким Свенсон от барандинг специалистите PNYG:COMPANY. Иронично или не, кулата беше представена на изложението Cityscape в Дубай, което накара много колеги журналисти да позиционират сградата в грешното емирство… Все пак, можем да кажем, че новината просто е изпреварила времето си, защото „брандираната“ кула е едва първата от 7 и няма как някоя от следващите да не намери място в Дубай.

оае + германия
Към горещите пари на Емирствата се добавя малко немски прагматизъм в лицето на архитектурно студио LAVA, сред чиито проекти са Watercube в Пекин и Музеят на Mercedes Benz в Германия. Да не забравяме, че самият Михаел също е от Германия…

знакова сграда
„Michael Schumacher World Champion Tower е символ на скъсването с традиционното архитектурно мислене. Тук ще видите въплътени всички наши идеи от предишни проекти. Ще видите необикновени пространства и визия, инспирирани и подкрепени от новостите в света на технологиите. Ще видите уникална атмосфера, създадена от сливането на молекулярна физика, архитектура и феноменология“, обещава арх. Крис Босе.

вдъхновения
Като свое вдъхновение за визията на кулата архитектите посочват геометричната форма на снежинката и динамиката на булид от Formula 1. Според идеята, кулата трябва да придава материя на скоростта, като едновременно въплъщава флуидността на движението, технологията на бъдещето и да следва естествените за природата конструкции. „Не искаме примитивно да имитираме формите на природата. Ние оставяме дизайнът да се оформи според нуждите на сградата – максимален достъп на светлина, възможно най-добрата вентилация, минимум разход на материали и най-добрите гледки“, казва Тобиас Валисер.

конструкция
Като резултат на атрактивната конструкция, всеки от апартаментите на 59-те етажа разполага с идеална гледка към океана. По-ниските етажи на кулата са отредени за ексклузивните апартаменти, подредени подобно на нивата на корабната палуба. Основата на кулата умишлено е по-широка от горните части. По този начин сградата е „закотвена“ в заобикалящия я воден басейн подобно на характерните местни дървета ризофора във водите на Абу Даби. Вилите на най-горните етажи предлагат уникална гледка към бъдещия изкуствено създаден културен център на Абу Даби – Saadiyat Island. Интригуващият силует на сградата се състои от поредица извити издатини, които насочват слънчевото отражение и ветровете. Идеята е след като е изградена, сградата да е максимално природосъобразна и енергоспестяваща. Това ме навежда на мисълта, че вероятно ще се залага на нискоемисийни стъкла и вградени соларни колектори.

шумахер
„Уникалното сътрудничество с Михаел Шумахер ни да де достъп до съвсем друга естетика и информация. Неговата техника, точност, скорост, елегантност, комбинирани с интуиция, бяха страхотно вдъхновение за дизайна. Подобно на Formula 1, конструкцията на една сграда също е отборен спорт, който включва много експерти. В този случай пилот са архитектите“, обобщава арх. Александер Рийк. Конструкцията започна през 2009 г., а се очаква да бъде завършена през 2011 г.