Мавзолеят става Музей на Комунизма?

1200

mavzoleiНаблюдавайки градската градина, разположена в сърцето на София срещу Националната Художествена Галерия, може да видим четири исторически слоя на едно място… Но това е само, ако успеем да си фокусираме мисълта, което си е същинско геройство, “обкръжени” от стотиците борещи се за паркомясто автомобили и несекващите звуци на песни от албума на Depeche Mode “Playing The Angel”, дънещи нон-стоп от няколкото съмнително законни кафета в района… Преди да се превърне в детска площадка с надуваеми замъци за децата и зона за пиене на освежаващи напитки под жълти чадъри или просто наливане на граждани с твърд алкохол около тях, там последно се извисяваше Мавзолеят, по-известен в съзнанието на днешната младеж със супер зрелищното си взривяване от “синята” власт преди няколко години, под ръководството на тогавашния вицепремиер Евгений Бакърджиев. Взривяване отнело повече време, отколкото самото му построяване…

урок по история
Да, днес нещата стоят така, но нега ги погледнем в ретроспекция, слой по слой. Първи слой (1): Романтичен или градската градина като елемент от дворцовия комплекс. Втори слой (2): Комунистически или червени знамена и появата на Мавзолея на Георги Димитров. Трети слой (3): Пост-комунистически или сини знамена и как мястото става свидетел на значима историческа промяна. И четвърти слой (4): Апатичен или ситуацията в днешни дни.

повдигане
Историята не бива да се забравя, но тя трябва да носи и промяна. Идеята за промяна идва от “Архитекти за София” с проект от серията им “София 2020” – затревена повърхност се отлепя на 3 метра от нивото на градината при бул. Цар Освободител, като плавно и полегато се “приземява” към задната си част. Под нея се помества Музей на комунизма, който да разказва за спомените от епохата. Или музей на мястото. Или музей на историята на Мавзолея… В най-високата си част тази повърхност е само 3 метра. Така се запазва усещането за общото пространство и връзката между градината и Двореца, на когото е служила.

буфер
От друга страна обаче, тази 3-метрова звукова бариера ще направи градината значително по-тиха. Покривът на музея на комунизма ще се превърне в прекрасна зелена поляна, обърната към самата градина. Чудесно място за отмора сред тишината, издигнатината ще служи като буфер между градинката и шума на автомобилите препускащи по жълтите павета. Какъв по-добър символ за отношението ни към отминалата епоха? Какво по-подходящо място за такъв музей?

развитие
„Архитекти за София“ са представили идеята пред главния архитект на София. Арх. Диков е споменал множеството проекти, правени за територията преди 20-30 години, но искрено се е съгласил с констатацията на групата за апатията, която обитава това място през последните 10 години. Твърдото е на мнение, че темата трябва да намери решение в най-скоро време.