Музей на Кнут Хамсон в Норвегия

1097

Старкитектът Стивън Хол проектира музей в чест на един от най-видните норвежки писатели, особено популярен у нас като задочен герой в реклама на телекомуникационна компания.

а кнут хамсон?
Кнут Хамсон е носител на Нобелова награда за 1920г. и противоречива личност в културната история на Норвегия. Хамсон е страстен привърженик на нацизма още от зараждането му и продължава да бъде такъв до края на Втората световна война. През 1943 г. изпраща Нобеловия си медал на Гьобелс, а след личната си среща с Хитлер пише: “Той бе войн, войн на човечеството, пророк на справедливостта за всички нации.” Омразата към него обаче е неизменно придружена от възхищение – “Имаме “Хамсун” травма, той е дух, който остава жив,” казват норвежците.

лирически отклонения
И така – по случай 150 години от рождението на писателя Кралицата на Норвегия откри Knut Hamsun Center, разположен над Северния полярен кръг, в Престид, о. Хамрой. Концепцията е „Building as a Body: Battleground of Invisible Forces,” или “Сградата като тяло: бойно поле на невидими сили.” “Вдъхновена от търсенията на Хамсон за сложността на човешкия разум, сградата е реализация на неговия герой в архитектурен образ,” обясняват от Steven Holl Architects. От студиото дотолкова навлизат в спецификата на задачата, че сравняват елементи от сградата с цитати от автора: платформата е “празен калъф за цигулка”, а балконът (3) – “момиче със запретнати ръкави, което полира жълти стъкла.” Може би вдъхновението им е дошло в повече, но е дало приятен резултат.

идеята и монумента
Сградата включва изложбени пространства, библиотека, читални, кафене и зала с над 200 места. Екстериорът е от черни дървени дъски, а “гръбнак” на конструкцията е централният асансьор от перфориран месинг (4,5). Самата структура е от бетон, в интериора доминира бялото. Интересен момент е разполагането на прозорците, които въвеждат слънчевата светлина под формата на диагонални лъчи, които преминават през цялия обем (6,7). Екстериорното покритие наподобява някогашните норвежки църкви, а покривната градина (8) е модерна интерпретация на традиционните, покрити с трева покриви.