Националния театър на Китай от Пол Андрю

1331

Beijing National Grand Theater, The Egg, Tiananmen, Beijing, ChinaДобрите проекти отнемат време, усилия, гълтат огромни инвестиции и всичко това – за да спрат дъха ни, когато станат реалност. Точно такъв е случая с културния център в на арх. Пол Андрю в Пекин. Строежът продължава осем години, работата е усилена работа, придружена от всевъзможни пречки и обществени спорове около дизайна и местоположението.

площи
Сградата на National Center for the Performing Arts е известна още и като National Grand Theatre, а също така и като „Яйцето“ (The Egg). Формата й е оприличавана на яйце, на водна капка и дори на медуза. Застроената площ на комплекса е 149 520 кв.м. Той се издига върху остров в изкуствено създадено езеро с размери 35 000 кв.м. Общата площ на мястото е 219 400 кв.м. Купулът има размери 212 м в посока изток-запад, 144 м в север – юг и е висок 46 м.

разположение
Разположението на сградата е централно: на около 500 м е площад Tian An Men, от който я дели Great Hall of the People. Дизайнът е на арх. Пол Андрю, ADPi и BIAD. Клиент е Grand National Theater Committee. „Ние знаем най-важното от самото начало: National Grand Theatre трябва да се превърне в част от града, нов район за спектакли и мечти, отворен за всички“ – разказват от екипа, работил по проекта.

стойност
Цената на строителството далеч надхвърля предвидените $300 млн. За периода 2001 г. – 2005 г. сградата поема средства в размер на $336 млн. – най-голямата инвестиция в културата на страната за периода. През следващите години сумата се покачва на $362 млн., докато в навечерието на отварянето й, общата похарчена за нея сума е от около $400 млн. Арх. Пол Андрю казва: „Това е голяма сграда с много удобства и функции, а трябват пари и за поддръжка. Хората се изненадват от голямата сума, но е факт: ако искаш сградата да изглежда добре и да е чиста: това е цената.“

вход
До National Centre for the Performing Arts се достига чрез 60 метроев остъклен подземен тунел, който е скрит под повърхността на езерото. Входът за него е откъм Chang An Avenue от северната страна на сградата. Входът е измислен по този начин, за да не се нарушава отникъде формата на „яйцето“, а идеята е публиката да минава от ежедневието си в света на изкуството по „мистериозен начин“.

обвивката
„Обвивката“ на сградата е от стъкло с титаново покритие. Фасадата се „нарушава“ от стъклена „завеса“ в посока север – юг, която се спуска от върха до основата. „Стъклото отваря сградата като завеса, зад която се вижда интериорът: театри, изложебени и публични места“ – споделя арх. Андрю. През деня светлината влиза в сградата през стъкления покрив, а през нощта вътрешността е видима отвън.

вътрешността
От вътрешната страна сводът на сградата е покрит с панели от дълги извити парчета бразилско червено махагоново дърво, единственият внесен от чужбина елемент, използван за постройката. Той създава простор и топлина. Етажите са павирани с мрамор в бяло, жълто или сиво, събран от 22 китайски провинции. Подредени са така, че техните ивици да образуват непрекъснати линии.

интериорна концепция
Вътрешните прстранства, които са отворени за публика, имат вид на градски части: улици, площади, места за пазаруване, ресторанти, места за почивка. National Centre for the Performing Arts е по-скоро отворен форум, отколкото място за елитни представления.

опера
„Сградата на операта е в централна част на комплекса. Тя е като барокова перла в мидата, която се е подала над водата“ – споделя Пол Андрю. Операта е раположена в центъра, защото е определна като най-важния елемент в проекта, най-зависима от традицията и най-мистериозна. Залата разполага с 2 416 места. Ложите на най-високото ниво, проектирани под покрива, дават възможност на публиката да наблюдава града наоколо от невиждан досега ъгъл. Операта е покрита с мрежа от позлатен метал. Зрителите влизат в залата през една от двете големи входни врати.

театър
Концертната зала и театърът са разположени от двете страни на операта. Стените на театъра, най-малката от трите зали, са покрити с дебела тапицерия от коприна, разделена на червени, лилави и оранжеви линии. Двете театрални сцени са с капацитет от 1 040 човека.

концертна зала
Таванът на концертаната зала се състои от акустични панели с формата на вълни, които напомнят абстрактно изкуство. Концертната зала е с капацитет 2 017 места.