Новата стъклена крепост на Австралия

1118

krepostArts Conference and Entertainment exterior в Порт Макари е създаден по проект на Tonkin Zulaikha Greer Architects. В него се помещават театрална зала с 600 места, Регионална галерия на изкуствата с площ от 600 кв.м, камерна зала, конферентни и семинарна зали. Разположен е в центъра на Порт Макари, бързо разрастващ се крайбрежен град на север от Сидни. Идеята на проекта е да утвърди културният център като водещето учреждение за представления в региона.

идеята
Дизайнът се възползва от гледката към Тихия океан и е базиран на концепция, която включва отворени пространства и лесен достъп. Галерията и театърът са разположени в съседство, с общо фоайе (сн. 2), позволявайки едновременно повече вместимост при много посещавани изложби и минимален брой персонал при дни с малко посетители.

разпределение
Фоайетата са “отворени”, разположени по периферията на височината на залата (сн. 4, 5), до високи прозорци, които осигуряват естествена вентилация. Основният ефект на сградата е постигнат от контраста на заобикалящия градски пейзаж с обемистата форма на театъра, с неговите три етажа и стъклена “обвивка”, доминираща пейзажа на ул. Кларънс. За да се осигури сянка за преминаващите по улицата минувачи, са проектирани извивки, които играят ролята на навеси. Залата е с традиционна форма на “кутия за обувки” с авансцена (сн. 6). Променящи се звукови панели позволяват помещението да се използва и като концертна зала за класическа музика (сн. 7). Оркестровата яма се управялва с хидравлична система, която позволява издигане или спускане за максимална гъвкавост на пространството.

и малко археология …
По време на строителството, когато предишните сгради са съборени, са открити основите на къщи от 20-те години на XIX в. Те са запазени и превърнати в експозиция за посетителите в сутерена и пресъздадени и на първия етаж на фоайето (сн. 8).