Офис от Bene или да бъдеш над нещата

853

Mayr Melnhof         Leoben     10.2008Когато чуем за компания за дървообработка, едва ли предполагаме склонност към различни, модерни и нетрадиционни решения… Е, оказа се, че това е поредният предразсъдък, от който трябва да се освободим. Компанията за преработка на дървен материал Mayr-Melnhof се обръща към Bene и Nussmuller Architects. Заедно те създават уникална офис концепция за сграда от дърво, която сякаш лети над земята.
За направата на сградата са използвани 200 м3 специален пресован дървен материал и 700 м3 шперплат.
Конструкцията представлява два паралелепипеда от дърво, свързани със стъклен елемент. Най-забележителната част от новосъздадения офис е фактът, че благодарение на М-образните пилони, сградата се извисява няколко метра над земята.
Площта от 2 523 м2 включва балконите и стълбището. Мястото е предназначено за 107 служители на фирмата. На първо ниво, от едната страна на стълбището зад пилоните, ще намерите просторна приемна, обзаведена с мултифункционалния модулен диван Coffice, по дизайн на Йоханес Шер за Bene. Ефектното спираловидно осветително тяло до входната врата е създадената от Екхард Мутезиус за Classicon подова лампа Usha.
В двете “закрити” зони от двете страни на сградата се намират работните пространства. Стъкленият атриум по средата е посветен на зоните за хранене, релакс и приемните. На второ ниво в центъра на сградата откриваме бюфетът, обзаведен със столове Rondo на Bene и масичките Level на Bla Station.
По-голямата част от работните места се намират на второ ниво. Стени и прегради липсват с цел по-лесна комуникация, повече простор и достъп на светлина. За обособяване на пространствата е използвана специално разработената от Bene стъклена стена RF, по дизайн на Йоханес Шер. Червените разделители за бюро са K2, а столовете са T-Meeting и System 55 на Bene. Докато чакате да принтирате документите си в коридора, можете да поседнете на бар столчетата, по дизайн на Gubi.
На горното ниво откриваме още едно фоайе. Там многофункционалният диван Coffice, по дизайн на Йоханес Шер за Bene е с добавени подлакътници. Надолу от фоайето на второ ниво се разкрива внушителна гледка. Този път отговорна за нея не е живописната местност, а залата за видео презентации. Интересното в нея е, че стената й откъм отвора за стълбите е изцяло стъклена. Дизайнът й е на Bene. Поредното кътче, където служителите на Mayr-Melnhof могат да потърсят вдъхновение, е организирано на най-горното ниво на сградата.