Офис пробразяване от West Architecture

685

westЛондонското студио West Architecture поднови първия етаж на офиса на консултанска фирма за продуктов дизайн Therefore, като раздели фоайето и конферетната зала с плъзгащи се дървени панели.

ситуацията и проблемът
Офисът на компанията е разположен в пететажна сграда от 70-те години. Задачата на West Architecture е да реорганизират пространствата за срещи, почивка и посрещане на клиенти, като в същото време подобрят присъствието на компанията. Преди реновацията посетителите влизат в малко фоайе, без идея къде да чакат или къде да отидат. На първия етаж се намират конферентна зала и чакалня, изолирани от останалата част на сградата с поредица от врати и фоайета, а всички офисни пространства се обслужват от малка кухня в сутерена без общо пространство за почивка.

реорганизция
Концепцията на архитектите е комбиниране на входна зона, чакалня, конферентна зала и обща кухня на един етаж. Те премахват всички елементи без структурна роля и въвеждат няколко много детайлни елемента в разчистеното пространство. Вдъхновени от ролята на клиентите като продуктови дизайнери, те обособяват отделните пространства чрез разпознаваеми елементи. Така първият етаж се превръща в обширно отворено пространство, разпределено в четири отделни стаи, които могат да се свързват или отделят, функционално и физически, според нуждата. Освен място за срещи и презентации, етажът се превръща и в социалното ядро на компанията. По-малки стаи с второстепенно значение из цялата сграда също са адаптирани и реновирани. Добавени са прозорци с алуминиева дограма, в тон с оригиналната визия на сградата.

разделяй и владей
Основното пространство е отделено с три дървени панела, два от които затварят конферентната зала, а третият отделя противопожарната завеса. Трите панела са изработени от 40 мм дъбов фурнир и са закрепени за фиксиран краен панел, което премахва необходимостта от лайсна. Стабилната конструкция е оптимизирана, чрез захващане на панелите в гравитационния им център. Панелите са релефни от страната на конферентната зала с цел разсейване на шума и подобряване на акустиката.