Офис в “движеща се” сграда

970

toptowersБразилия е сред страните с най-изразен и последователен архитектурен образ. Не го определят нито соц панелки, нито лъскати исполини от стъкло и стомана, а естетиката на модернизма в първоначалният й вид а ла Ле Корбюзие. Top Towers, офис сграда от два обема, е разположена в центъра на Сао Пауло, което й дава възможност да стане част от прословутата линия от небостъргачи на града. Архитектите обаче са изправени и пред друго предизвикателство, освен създаването на атрактивна сграда, достойна за Сао Пауло – тесен и продълговат терен и вечната необходимост от използването на пълния му потенциал.

лесни размествания
Подходът на Konigsberger & Vannucchi към ситуацията е типичен за бразилските архитекти – прости структурни решения със сложна, изумителна визия. В случая това е постигнато с разместване на терасите, което прави фасадата да изглежда, сякаш се движи. Всъщност те представляват продължения на носещата плоча. Това структурно решение позволява раздвижената конструкция да бъде реализирана без промени в основния скелет на сградата. Част от идеята е всеки от етажите да има различно разпределение – тъй като компактните офиси са кутийки, които могат да бъдат нареждани по различни начини, студиото решава да се възползва от възможността да покаже повече от една комбинация.

добавена стойност
Всъщност наличието на тераси само по себе си е сравнително алтернативен избор за офис сграда, но архитектите си имат аргумент, който в Бразилия има голяма тежест – ненадмината гледка. Прозорците също са разместени, в зависимост от “движението” на терасите. На места са оставени празнини, сякаш блокче от конструкцията липсва. Целта е те да осигуряват светлина за конферентните зали. Архитектите коментират концепцията като референция към “закачливите модулирани фасади на сградите от 40-те, 50-те и 60-те, които и досега се издигат в центъра.” Тъй като са използвани материали с оптимално отношение цена/ефективност, архитектурата на сградата е определена като “щедра към града, без да е скъпа за клиента.”