Офисът на Enel от Sashecco

796

OLYMPUS DIGITAL CAMERAОфисът на Enel, дело на арх. Крумов и арх. Асенов от архитектурно студио Sashecco е разположен в Мall of Sofia Tower. Заема площ от 900 кв.м. Инвеститор на проекта е Enel/ТЕЦ Марица Изток 3.

възложителят и заданието
Еnel е най-голямата италианска електрическа компания, трета по големина в Европа. Компанията произвежда и продава електричество в Европа, Северна и Латинска Америка. Потенциалът на Еnel надхвърля 50 хиляди мегавата капацитет, а клиентите за електричество й са около 32 милиона. Целта пред архитектите от Сашецо е била да направят проект за представителният офис на компанията в България, който да отговяря на имиджа и стандарта й.

рецепцията
Еnel използва и развива алтернативни изотчници на енергия идващи от природата и точно това се е оказало водещото вдъхновение за архитектите при идеята за дизайна. Впечатлението, което пространството на рецепцията създава е формирано от четири от тези алтернативни източници на енергия. Геотермална енергия – земните пластове са пресъздадени от елегатни бели ленти образуващи повърхнина. Вятър – полупосуканата повърхнина прави аналог с перките на ветрогенераторите. Вода – бледозелена повърхнина символизира морето. Слънце – „фронт-деск”-ът който посреща посетителя символизира слънчев лъч в план и е идентично като форма с едно от листенцата на логото на компанията. Допълнителен ефект е осветлението, скрито зад стената и сенките, които биват хвърлени.

кът за почивка
С площ на малък апартамент, офисът разполага с луксозен кът за почивка. Основна цел на дизайна заложен в него е човек да се озове за кратко вкъщи, като ходовата линия води посетителите през три зони – кухня, кафе и дневна. Решени са в цветове носещи уют и комфорт.

работна зона
Използвани са висококачествени австрийски офис мебели, аранжирани според нуждите на офиса. Обособени са няколко основни зони – рецепция, кът за почивка, мениджърски кабинети (по периферията), шефски кабинети и вътрешна работна зона с мобилни прегради. Цветовата гама е избрана според основната концепция.

знайте със сигурност
Едно нещо със сигурност е в центъра за най-голямото италианско електроразпределително дружество: качество на всички равнища. Затова и обзавеждането на новия офис в София в новоизградената офис и бизнес сграда Mall of Sofia е от много особен характер. Проектната площ от 1 000 кв. м. е трябвало така да бъде оформена, че както визуално, така и функционално да образува образцовия регионален център на Балканите. Така за Bene е било ясно, че помещенията е трябвало да бъдат структурирани от много светлина и ясни линии, защото в тях в бъдеще ще работи на първо място висшето ръководство, респективно управителният съвет на компанията. Bene е поела целия проект още във фазата на проектирането и е отговаряла за съгласуването на всички части по проекта (електрически инсталации, вентилация, водопровод, канализация). Допълнително архитектите на Bene са оформили рецепцията и помещенията за почивка.
зониране
За целите на прозрачното и прегледно зониране на офиса са използвани стените на Bene R2 и RG, както и разделителните стени R3 в обширния офис. Al-Group на Bene заедно със складовата програма K2 и столовете Goal и Bug навлизат в офисите на мениджърите. При това цветовата концепция съзнателно е сдържана и в черно, буковосиво и бежово без излишна декорация и орнаменти насочва концентрацията върху същественото.

мийтинг тайм
Заседателните зали са перфектно технологично и дизайнерски оборудвани с AL-Conferencing, респективно маси B1. С L3 и KX_S, както и със столовете Goal и KIZZ бекофисът се представя с повърхности в светъл бук, бежово или хаванска пура също без да разсейва вниманието, но в по-светло цялостно впечатление. В архивните и техническите помещения намират място мебелите KX и K2. Обзавеждането е дело на партньори от регионалната мрежа. В резултат е завършен изцяло в график и с гарантирано качество на един изключителен пакет от услуги.