Оперен и балетен център в Осло

1043

osloНорвежката национална опера и балет в Осло е един на значимите архитектурни проекти в последното десетилетие. Проектирането и реализция й отнемат повече от 10 години, а самата идеята за построяването й датира още от 1881 г., но се реализира едва в наши дни. Норвежката компания Snohetta е избрана сред 230 кандидати в международен анонимен конкурс, проведен през 2000 г. „Искахме операта да прилича на кораб – голяма, но одушевена и лека“ – споделят от Snohetta. За този си проект те печелят и престижната награда на конкурса „Мис ван дер Рое“. Наградата е на стойност 80 000 $ и се връчва на всеки две години.

разположение:
Oslo Opera & Ballet House е разположена на брега на фиорда Осло.

предизвикателство:
Сред най-големите предизвикателства е работата по основите, тъй като голяма част от сградата е проектиранa под морското равнище. При изкопните работи са извадени огромни маси пръст и е било нужно да се отдели място за складирането им. Допълнителна трудност представлява изпомпването на подпочвените води. Архитектите приемат предизвикателствата и резултатът е поразителен: основите на операта са изградени така, че да издържат поне 300 години.

разпределение:
Общата площ на oперата е 38 500 кв.м. Тя се състои от три етажа, както и сутерен, и в нея се помещават 1 100 стаи. В западното крило са разположени публичните части, които обхващат фоайето, основния аудиториум, втора сцена и репетиционна зала. Фоайето представлява дълга отворена площ. То подслонява гардеробни, тоалетни, каси, изложбени части информационен център, сувенирен магазин, ресторант, кафе и бар.

сцена:
Основната сцена е с площ 16×16 м. Тя е сред най-модерните и технологично напреднали световни подиуми, с акустика, която е сред най-добрите в Северна Европа. Презентационната част на сцената е разделена на 16 елемента, които могат да бъдат повдигани, огъвани или въртяни, спрямо различните декори. Кулата над основната сцена е висока 35 м и позволява различни сложни технически решения.

материали:
Архитектите си поставят за цел да ограничат броя и вида на използваните материали до минимум: камък, стъкло, алуминий и дърво. Всеки посетител може да се разхожда върху наклонения покрив. Неговото скулптурно звучене е коренно различно от това на съседните постройки. Основният замисъл е операта да бъде „отворена“ както навътре, така и навън. По пода на фоайето, предния двор и покрива са поставени 35 000 мраморни плочки, с обща площ около 25 000 кв.м. Високата извита вълнообразно стена срещу входа разделя фоайето от театъра. Тя е покрита с дъбово дърво.