Преобразяване по холандски – Witteveen в Амстердам

1171

amsterdamКафе-ресторантът Witteveen в Амстердам е любимо място на местните през 70-те и 80-те години, едно от онези заведения, които се превръщат в символ на социалната динамика, едно от местата с главно М. Атмосферата отразява холандската традиция с местните специалитети, турнирите по билярд и типичните ориенталски килими върху масите, които сме виждали в картините на Вермеер. През 2009 г. IQ Creative, собственици на други емблематични заведения в Амстердам, се заемат да върна това социално положение на Witteveen днес, с помощта на креативен дизайн. С проекта се заемат Concrete Architectural Associates.

ориенталски, но плочки
Странно, но факт – персийските черги и килими са много популярни в холандските пъбове и явно именно те могат да накарат жителите на Амстердам да се почувстват като у дома си в заведенията. Дизайнерите изхождат от тази традиция, но я преработват в модерен вариант – разноцветни ръчноизработени циментови плочки за пода с размери 20х20 см и в 20 различни нюанса.

център на компанията
Witteveen включва кафе-ресторант, винен бар, дневна зона и детски кът. Централно място заема островният бар, където посетителите могат да се хранят в непринудена обстановка и, тъй като това е Мястото, именно тук често се застояват големите групи от редовни клиенти. Корпусът му е покрит с бели керамични плочки, а барплотът е от дъб. Бар столовете в класически стил в по-сивкава тоналност контрастират интересно с индустриалната визия на лампите. На тавана над бара са опънати фотографии на Ню Йорк – интересна идея, която се възползва от височината на пространството и в същото време оправдава и иначе ограничената дневна светлина, която навлиза от прозорците.

контрасти от край до край
Кафе зоната по принцип би ни впечатлила с разноцветните дизайнерски столове DAR на Имс, но вниманието е напълно привлечено от 15-метровия винтидж диван Chesterfield. Изработен е ръчно специално за проекта и се състои от един единствен цял модул. В ресторанта пък, основна дизайн атракция са уголемените осветителни тела, които също са комбинирани с винтидж столове на Имс в различни цветове. Подобни интересни съчетания създават еклектиката на пространството – още една причина да обичаме дизайна. Заведението разполага още с няколко отделени стаи – зала, където винени бутилки заемат цяла стена; игрална зала за деца с маса за четене за родителите; стая, имитираща дневна с камина и трапезария в частен дом.