Pritzker 2010 отива при SANAA

1217

sanaaОфициалното връчване на Pritzker за 2010 г. ще се състои на 17 май на о. Ели в Ню Йорк. Обявените за лауреати на наградата, Кадзуйо Сежима и Риуе Нишидзава от японското дуо SANAA, ще получат по $100 000 и бронзови медали. След 1988, когато Оскар Нимайер получава наградата съвместно с Гордън Буншафт и 2001, когато лауреати стават Херцог и де Мерон, сега Pritzker за трети път се връчва на двама архитекти в една и съща година.

причините
Архитектурното отличие, считано за Нобеловата награда на индустрията, се дава всяка година на “архитект, чиито реализирани проекти демонстрират комбинация от талант, визия и ангажираност; които имат значим принос за човечеството и архитектурната среда.” По думите на председателя на журито, лорд Палумбо, SANAA са си заслужили отличието тази година заради “архитектура, едновременно деликатна и силна, прецизна и променлива, находчива, без да го показва твърде открито; за създаването на сгради, които успешно взаимодействат с контекста и дейността, за която са предназначени.”

проектите
Освен в Япония, SANAA имат осъществени проекти в Германия, Англия, Испания, Франция, Холандия. Първият им проект в САЩ е Стъкленият павилион към Музея на изкуствата в Охайо (сн.1), последван от Новия музей на модерното изкуство в Ню Йорк (сн.2). Други проекти, специално споменати от журито, са сградата на Christian Dior в Токио (сн.3), театърът и културен център DeKunstlinie в Алмер, Холандия (сн. 4), O-Museum в Нагано (сн.5), Zollverein School of Design в Есен, Германия (сн. 6) и Rolex Learning Center в Лозана (сн. 7) (повече за този проект вижтетук). За новия Лувър по проект на SANAA четете тук.