Реновация на киносалон от Dolce & Gabbana

1471

metropolПредствяме ви реновация на известнен киносалон в центъра на Милано от средата на 40-те. Сега се намираме в 21 в., където нещата или се трансформират или загиват като множеството исторически сгради у нас. И тъй като не се е родил нов Белини, нито нова Мария Калас, а ходенето на кино отдавна не е социално явление, време е за революция. За щастие, в Италия нещата не се случват с взривяване. Там революцията е “нежна” и със стил… и то безупречен, стилът Dolce & Gabbana.

дом за тялото

“Архитектите създават сградата, а дизайнерът – роклята, която според мен е като дом за тялото. Близостта между двете дейности осигурява идеална комуникация. Целта на нашите сгради е сами по себе си да са един уникален и изискан свят. Dolce & Gabbana е любовта към детайлите и италианската традиция и това трябва да се види…”, споделя Стефано Габана.

автентична изтънченост

Основното в новата сграда е огромната зала за дефилета и промоции. На полуниво, са разположени сервизните помещения, над тях има просторно фоайе. Според архитектите това, което отличава проектът е линейната структура на помещенията и изключителното внимание, с което са подбрани материалите за реконструкцията.

кинетичен ефект

Движението на екрана се създава чрез бързата смяна на статични кадри. Архитектите се възползват от това и създадават “измамно” променящата се фасада. Тя е покрита със стоманени плоскости, които се завъртат в полукръг около вертикалната си ос и в зависимост от гледната точка, се създава илюзията за различна фасада.

“грабваща” архитектура

От входа запленява внушителният базалтов таван с вградени златисти осветителни тела “украсен” с уникален полилей от стъкло Мурано, създаден от Studio Laviani.

little black dress

Aрхитектите от Piuarch откриват своята “малка черна рокля” с дизайна на Metropol. За пода в антрето залагат на полиран сиво-черен. Стените са облицовани с опалово стъкло – полукристал с матова повърхност и минимална прозрачност, отново в черно.

haute architecture

Може би Dolce & Gabbana не са специалисти във висшата мода, но Piuarch със сигурност имат заложби в областта на висшата архитектура. Доказателство е огромната зала (1000 м2) за ревюта и представяния, уникална със своите 15-метрови арки и VIP балкон от опалово стъкло. В центъра е подиумът, от двете му страни са седящите места. През прозорците се разкрива гледка към средиземноморските
градини. Тъй като залата е разположена в центъра на сградата, всички галерии и приемни са свързани с нея чрез стълби, които служат и за изложбена площ.

суета на суетите
Ако все пак ви е мъчно за отминалия блясък на 40-те, оставете носталгията! The Metropol е мястото, където D&G представят новите си колекции. Тук е заснет и последният клип на Мадона – Celebrate – “удар под пояса” за конкурентите на D&G Louis Vuitton, чието рекламно лице е вечната дива.