Шедьовър до доказване на противното

1135

LibertyHotel544Преди повече от век, двама души решават да променят историята. Единият е смятан и до днес за най-добрия архитект на Бостън, а другият е реформатор, дипломант от Йейл и специалист по човешките права. Арх. Гридли Джeймс Скот Брайънт и преподобният Луис Дуайт се наемат със задачата да подобрят условията за живот на затворниците.
Резултатът е масивната гранитна сграда на затвора Charles Street, построена през 1851 г. През годините зад решетките й попадат личности като защитникът на правата на чернокожите Малкълм Екс и популярните радикали противници на Първата световна война Фердинандо Сако и Бартоломео Бандзети. Годините минават и постепенно сградата губи своята функционалност, докато през 1991 г. и последните затворници са преместени. Затворът става собственост на Генерална болница Масачузетс (MGH), която 10 г. по-късно сключва договор за наем със строителната компания Carpenter & Company, Inc. Те поемат ангажимента да запазят архитектурата и започва историята на The Liberty Hotel…
150 милиона по-късно
След 128 години и $150 милиона по-късно, сградата е вече хотел. Запазена е автентичната фасада от масивни каменни плочи. Екипът от архитекти решава да следва оригиналните чертежи, за да съхрани идеята за кръстовидна конструкция.
Ротондата
Някогашния затвор притежава уникална ротонда, висока 27 м. Запазена е непокътната и в момента е централното лоби на хотела. Все още съществуват огромните прозорци и тесните коридорчета, които сега водят до ресторанта, балната зала или залите за срещи, както и до някои стаи, разположени в отделните крила
Война на световете
Интериорните дизайнери решават да погледнат на лобито като на място, където се срещат епохите. Бюрото на рецепцията е изработено от абаносово дърво. Тухлените стени са оставени голи, добавен е специално изработен полилей от ковано желязо.
Свобода? не съвсем…
Може би си мислите, че хотелът е абсолютната алтернатива на затвор, но помислете отново! Дисциплината май остава същата… Ако желаете да се насладите на своята чаша специален коктейл в лоби бар Alibi, правилата казват – кежуал шик! Никакви сандали или блузи без ръкав за мъжете, никакви торбести дънки, спортни облекла, шапки с козирка или шорти!
В килията
Ресторантът се намира до бара и носи името Clink или казано на български “килия”. Входът му е от гранит, а кътчетата за хранене са обособени в и около някогашните килии, чиито решетки са запазени.
Променлив характер
Хотелът разполага с 600 м2 предназначени за специални събития, бизнес срещи и конференции. Най-голямото пространство от този тип е уникалната бална зала в едно от съседните на ресторанта крила, което от своя страна също е свързано с лобито. Тя може да се трансформира от зала за вечери за 225 души до място за презентации с прожекция със седящи места за 300 човека или място за приеми за 350 души.
За добро поведение
The Liberty Hotel ви предлага неповторим апартамент с гледка към р. Чарлз. Площта му е 204 м2. Ввключва спалня, дневна, трапезария, библиотека и просторна баня. Мебелите са изработени по поръчка от махагоново дърво с акценти от неръждаема стомана. Към апартамента има и 33 м2 открита тераса. Цената му е $5500. Стаите са с цени от $375 до $875.