Villa Moda: клетка за мода в Бахрейн

1062

villamodaКакво може да накара брандовете Louis Vuitton, Hermes, Bottega Veneta, Dolce & Gabbana, Nina Ricci, Christopher Kane, Comme des Garçons, Junya Watanabe, Gucci и Fendi да застанат един до друг, да се откъснат от Милано, Ню Йорк и Париж и да се подчинят на волята на един дизайнер? Много просто – златото на един арабски шейх и лудостта на един комерсиален гений. Шейх Маджед Ал-Сабах, когото сп. Time нарече “шейх-шик” е известен с вкуса си към модата и бохемския си начин на живот. Потомък на стара кувейтска фамилия, арабският благородник има достатъчно идеи, пари и влияние, за да си позволи услугите не на някой друг, а на Марсел Вандерс.

земята на шейха, страната на вандерс
Все пак, каква е причината да се спре именно на него? “Исках да наема някого, който никога не е правил истински моден бутик”, казва шейхът. Просто и ясно. И така, “неопитният дизайнер” Марсел Вандерс започва да изучава местните традиции. За вдъхновение са спира на познатите на всички търговски квартали, наречени “сук”. “Исках да създам нещо неочаквано, място, където всеки път, когато влезеш, откриваш нещо ново”, обяснява Вандерс.

перли от изтока
Уникалната фасада, която наподобява овала на перлите, също носи своето послание – тя е аналог със славата на Бахрейн като “перлата на пазара на перли” в Близкия изток. Клиентите са посрещнати в тесен и дълъг коридор, който ги отвежда в сърцето на “Wandersland”. Таваните са високи и драматични – всичко е покрито от ръчно изработени килими, модулни мебели и тапети, които имитират извивките на традиционните арабски мотиви. “Да, ние потърсихме помощта на местните занаятчии, но не ме разбирайте погрешно! Накарахме ги да изработят нещата така, както никога не биха го направили”, обясни Марсел Вандерс. Сред уникалните изработки е флоралният скулптурен елемент зад касата и интерпретациите с мозайка Bisazza.

шопинг игри
“Това е като детска площадка за любителите на шопинга”, казва шейх Ал-Сабах. “Можете да си купите тениска за £20 или вечерна рокля за £20 000… Можете да си вземете ваза на Карим Рашид или книга на Пиер Асулин – важното е, че обстановката е незабравима”, заключва шейхът. Кой каза, че щастието не се купува?!