Загадъчната атмосфера на бар KIBO

1140

kiboПредставяме ви един микс от култури, не в центъра на света, а в този на град Бургас. Гид ни е Красимир Капитанов, дизайнерът на кафе-бар KIBО. „Търсех артистизъм като в един модерен дом или галерия. Исках под един покрив да съжителстват различни култури с техните автентични елементи“, коментира авторът на проекта.

идеята
Подовата настилка, канапетата и бар столовете са едниствените елементи от този интериор, които не са правени по поръчка. Всичко останало е изпълнено специално за KIBО. „Интериорът на KIBО стои по нюйоркски, минали са много култури, остави ли са по нещо, но не си пречат, всички живеят в симбиоза и хармония.“ Дизайнерът споделя, че не се стреми към създаването на „афро“ заведение, а по-скоро търси препратки към древни и мистични култури.

разпределение
Дизайнерът признава, че за него е било предизвикателство да усвои обема на това тясно и дълго пространство. Напречно разположени прегради, решетки и канапета, му помагат за успешното зониране и разпределение на интериора.

под
Подовата настилка е гранитогрес тип бетон с ръждив цвят с размери 90×90 см и дървен паркет с размери 16×90 см.

стени
Автентични, копирани дословно от африканската култура, орнаменти и мотиви са разположени по стените и колоните на заведението. Ето какво още разказва Капитанов: „Стенната облицовка е изработена от професионални скулптори. За шаблони те използваха ръчно направени на място текстури, последвани от много проби за постигане на желания ефект и след това мултиплицирани в пространството. Използваните материали са естествена кал и влакна, нарязани на ръка – буквално кирпич. Чрез използване на специални лепила, предизвикващи химична рeaкция, постигнахме „скъсване“ на повърхността на кирпича. Целта беше да създадем ефект на естествени пукнатини и ефект на състаряване на повърхностите“.

бар
Основният материал за изработка на баровете е МДФ плоскости с бял лак. Лицето на барa представлява отливка от автентичен индонезийски шкаф, собственост на дизайнера.

осветление
Индустриален тип осветление, галерийно, прожектори с мека, ненатрапваща светлина, акцентират върху детайли и артистични елементи от интериора.

таван
Таванът на пръв поглед изглежда като гол бетон, но това е поредната „измама“. Положени са стандартната шумоизолация и гипсокартон. След намесата на майстор-скулптор и нанасянето на олекотен бетон с шаблони и отливки е постигнат ефект на бетонна повърхност.

детайлите
Атмосферата се допълва от афро мотиви, автентични съдове, маски, свещи и възглавници, подбирани с месеци от дизайнера, които помагат на клиентите да се отпуснат. Както повечето елементи на интериора, така и малките кафе маси, са бутикови и изработени специално за KIBО. Дизайнерът обяснява, че за направата им е използван специален бетон с олекотени гранули. И тук изпълнението е с отливки и шаблони ръчна изработка. „Чупи се калъпът и край! Мебелите остават уникални“, обобщава Красимир Капитанов.