Семейният дом като интериорен шедьовър

1131

semeendomФасадата на тази къща в Нова Англия красноречиво говори за семеен дом. Цветовете са светли, моравата – грижливо окосена, а до главния вход води пътечка от чакъл. Американска идилия. Но какво се случва вътре? Интериорните решения на Робърт и Къртни Новограц отиват повече на дом на ексцентрична звезда, отколкото на семейство от Масачузец… Изводът – за всички вас, които са казали заветното „да” или планират да го направят – официално е: семеен изобщо не значи скучен!

забрави за правилата
Антрето, дневната, кабинета, кухнята и трапезарията на първо ниво и трите спални на втория етаж са решени в смел артистичен и провокативен стил. Още от кухнята разбираме, че не става дума за поредния обикновен дом. На стената има розова еленска глава от порцелан, а в къта за хранене – пет стола Butterfly Chair, по дизайн на Карим Рашид за Magis – в пет различни цвята, разбира се… Домът е на преуспяващите интериорни дизайнери Робърт и Къртни Новограц, които наскоро издадоха първата си книга, горди родители са на седем деца и в скоро време ги очаква риалити шоу. Това може би обяснява дизайнерски решения като пряката връзка дневна – кухня, избора на цветни крушки за осветително тяло и обединяването на автентичен скрин, закупен от разпродажба, с плазмен телевизор…

внимание! дизайнери
Ниво по-долу, или по-точно две стъпала по-ниско, се намира дневната. Тя е истински пример за игра на форми, елементи, нюанси и акценти. Масата Orgone на Марк Нюсън за Cappellini в бяло допълва идеално диванът на Рон Арад от Victoria and Albert Collection за Moroso изцяло в черно. Столът Moon Armchair на Пиетро Арозио за Tacchini слива двата нюанса в едно. Трапезарията е разположена в коридора, около масата са наредени шест стола в класически стил, а от едната й страна се намира атрактивния и напълно прозрачен Louis Ghost Chair на Филип Старк за Kartell. Благодарение на това решение трапезарната маса има съвсем различен вид погледната от ляво и от дясно. В изцяло остъкленото пространство при задния вход е отделено място и за кабинет.

семейна зона
Когато Боб и Къртни отговарят на въпроси на хората в своя блог, много от тях се въртят около стената със снимки – „как успяхте да съберете толкова много?”, „как ги качихте толкова високо?” и „това наистина ли са ваши снимки?” – са нещата, които живо интересуват хората… „Да, това са наши снимки – с тях създадохме своя, макар и необичайна семейна зона… Много от тях са с дигитално премахнат цвят за по-специално усещане”, обяснява Къртни.

зелено като
Според психологията на цветовете зеленото е най-подходящия за почивка цвят, символ на самоуважението, хармонията и благоденствието. Звучи като логичен избор за спалня, нали? Именно това е водещият цвят в едно от пространствата за сън в дома. Там впечатление правят ефектната арт композиция от ножове, оформени като рога и огледалото в старинна рамка, поставено директно на пода.

креативно оранжево
Семейство Новогарц успяват да ни шокират с многообразие, когато избират цветовата палитра за своите спални. След кънтри стила в зелената стая идва ред на яркото оранжево в може би най-артистичнoто пространство в дома… Картините на Мадона и Tupac на стените са дело на популярната лондонска художничка Ан Карингтън. На стената срещу емблематичната рап звезда е разположена празна рамка, в чиято огледална повърхност се оглежда неговия образ. В малка ниша в дъното на стаята е обособено пространство за бебешкото креватче. До него е поставено меко и удобно кресло в синьо.