Апартаментът на Marc Jacobs в Париж

1162

marcjacobsБившето лошо момче на модата Марк Джейкъбс отдавна е щастливо омъжен за своя приятел Лоренцо Мартоне. Макар и вече да не “краси” кориците на жълтите издания, Марк е все така интересен със своите дизайнерски решения, дори малко повече… Хубаво е, че благодарение на фотографа Филип-Лорка ДиКорча можем да видим какво се крие в дома на модния гений.

je t’aime, paris!
Добре, че беше Париж. Добре, че се появи мегабрандът Louis Vuitton и офертата им към Марк Джейкъбс, ча да спасят дизайнера от тотален парти крах. Преди да започне работа за Vuitton, дизайнерът се мести от хотел на хотел и от парти на парти. Все пак, когато решава да приеме поста, Марк се влюбва в триетажен апартамент в Champ de Mars, Париж с градина на покрива. Всъщност, по онова време апартаментът е собственост на друг голям дизайнер – Жан Шарл де Кастелбажак, известен като JC/DC. Когато купува апартамента, Марк казва, че е открил своя дом. За да илюстрира това, фотографът го заснема там, с една от любимите му картини – Heaven на Ед Рушай и един от любимите му мебели – дървена маса в доминикански стил от 60-те години.

vive la decoration!
Историята на интериорния дизайн на дома е доста интересна. Любимият декоратор на Джейкъбс има една дума за състоянието на апартамента – “ужасно!”. “Явно идеята на Кастелбажак за декорация е да вземеш каталога на Panton и да оцветиш всяка стена различно”, описва дизайнерът пред W Magazine. Известен с вкуса си към ретро-елегантното с препратки към модерното, Пол Форчън се уговаря с Джейкъбс да запазят автентичното излъчване на интериора. По-голямата част от архитектурата е в стил френски формализъм, а дневната е еклектичен микс от ретро мебели и модерно изкуство. Ще спомена само скулптурата овца на Клод Лелан…

non-sens
“Няма елементарно усещане за пространство, когато става дума за стаи!”, признава Марк пред W Magazine. “Пол има тази магическа способност да погледне за миг, да помести една вазичка и всичко внезапно да изглежда добре!”, възхищава се Джейкъбс. Все пак, дизайнерът сам избира завесите и платовете за тях.

ma maison
На първото ниво на къщата, което е леко под земята, има и кабинет с прозорец към задния двор. Има спалня за гости и разбира се – главната спалня на Марк на последното ниво. Тя е изцяло в земни тонове, а на стената доминира шеговитата картина на Ричард Принс, която разказва за една наистина неуспешна среща с непознат между Ричард и Линда… Интересно.