Холивудски апартаменти с музикално минало

1269

The Lofts @ Cherokee StudiosСградата, където са записвали Дейвид Бауи, Елтън Джон, Синатра и Елвис, се превръща в жилищен комплекс, а опасенията, че неповторимата й атмосфера ще се загуби бе опровергана от архитектите. Pugh + Scarpa преобразяват бившият дом на Cherokee Studios, една от най-успешните музикални компании в САЩ, но по нищо не личи автентичният чар на мястото да е загубен. Стойността на проекта е 6 250 000 долара, а застроената площ – 2973 кв.м. Всъщност – чудя се как ли ще изглежда подобна реконструкция на сградата на Пайнер?!

да запазим духа
Новата сграда ще запази елементи от оригиналната като например някои от по-малките звукозаписни помещения, както и панела от черно дърво от студиото на Синатра. Самите апартаменти също ще включват пространства за записване на музика, създадени лично от екипа на Cherokee Studio. Във всички жилища ще има плакати и сувенири, исторически за компанията, които вече имат колекционерска стойност… Може би нещо като плакати на Ивана?!

за сградата
Cherokee Lofts се намира в непосредствена близост до легендарния фешън център Мелроуз в Западен Холивуд. Сградата включва 12 лофта и 261 кв.м. търговски площи. Има 5 етажа – на първия са магазините и паркингът, на 2,3 и 4-я са апартаментите, а на последния – покривна тераса с градина. Площта на жилищата варира между 93 и 186 кв.м. Седем от апартаментите са на две нива.

за интериора
Всички жилища включват кухня, просторна дневна с трапезария, баня, звукозаписно студио. Всички апартаменти, които имат офиси, са на 3 или 4-ти етаж, защото архитектите желаят работните пространства да са на предпоследния етаж, където слънцето е най-силно, а гледката – най-добра. Прави впечатление, че за обзавеждането, архитектите са заложили на ярки цветови акценти и доста декорация. Изобилстват килими и завеси, не липсват дизайнерски мебели. Сред тях са бар столчетата на Хари Бертоя за Knoll в черно, столовете LC на Льо Корбюзие в червено и скулптурните кресла на Марк Нюсън в сребристо.

еко
Сградата всъщност е 40% по-енергийно ефективна, отколкото изискват законите на Калифорния. Фасадата е автоматизирана и може да се контролира от всеки собственик. Така, благодарение на подвижни панели, всеки може да насочва светлината, топлината и въздуха в апартамента си, както желае. Като допълнение, фасадата е и звукоизолирана. Интересен е и фактът, че климатичната инсталация е разположена в стените, тавана и пода. Тази технология е използвана за пръв път при Олимпийското селище в Канада тази година. Доста напредничаво… Разбира се, монтирани са соларни панели, а материалите (дърво, целулоза и алуминий) за изработка на сградата, са изцяло рециклирани. Нищо чудно, че сградата ще е първата в Южна Калифорния, носител на платинен LEED еко сертификат. Кога ли и нашите музикални къщи ще инвестират в нещо толкова конструктивно? Може би им трябва смяна на стила…?