Искаме да открием ресторант. Как да започнем?

370

Откриването на ресторант е бизнес, така че както при всички останали дейности, всичко трябва да е предварително изчислено и планирано. В бизнеса дори малките грешки имат лавинообразен ефект, тъй като сметките не са сантиментални.

За всеки клиент в ресторанта трябва да бъде осигурено пространство между 1 и 1.7 кв. метра. Трудно е да успеете да оборудвате добре вашия ресторант с по-малко от 20 хиляди евро (включително за кухнята, хладилниците и т.н. ), с по-малко от 4000 евро за маси и столове и с по-малко от евро за хранителните продукти. Във всички случаи инвестицията ви ще изисква от хиляди до 130 хиляди евро (без в тях да е включен лиценза). В допълнение към това  трябва да включите разходите за заплатата на готвача и сервитьорите, броят на които ще зависи от обслужването, което смятате да предлагате. Обърнете внимание на това, че ако наемете помещение, наемът не трябва да надвишава 10% от приходите ви. За успеете да просъществувате, минималният ви оборот трябва да надвишава четири пъти размера на направената инвестиция.

Повечето от фирмите в областта на ресторантската дейност наемат или купуват помещения, които първоначално са били предназначени за друга дейност. Това означава, че те не са специализирани да бъдат ресторанти или кафенета. Поради тази причина новият собственик трябва да промени помещението, което налага да направи реконструкция. В началото на този сложен и трудоемък процес трябва да се обърне внимание на няколко важни момента. Във всеки ресторант най-важното е кухнята. Именно от помещението, предназначено за кухня, зависи доколко то ще бъде специализирано за приготвянето на храната, което е определящо за успеха на заведението.

На следващия етап трябва да определите каква кухня ще бъде представена в менюто (европейска, мексиканска, ориенталска и т.н.). На второ място следва да определите продуктите, които ще бъдат използвани за готвене – полуготови, естествени или и двата вида. Едва тогава може да се пристъпи към проектирането на пространството. Основен акцент тук ще бъде технологичната част. На този етап ще определи площта – дали е достатъчна за вашите цели. Трябва да решите какво оборудване ще използвате – местно или внос, с цел да се изчислят разходите. Въз основа на разходите ще изчислите дали да използвате електричество или газ, както и какво количество ще ви е необходимо, за да се гарантира ефективността на ресторанта. Определете броя на местата в проектираното помещение.