Испанският интериор

549

Ако сте били в Барселона или сте запознати с хипнотизиращите мистериозни екзотични романи на Артуро Перес-Реверте със сигурност сте били привлечени от испанския стил в интериора. Той представлява комбинация от простота, елегантност, топлина, жизненост, които носят ярките, наситени цветове.

Цветовата палитра на испанския стил е палитра на самата природата. Тя включва всички топли нюанси на кафявото и тъмно червеното, оранжевото, жълтото, синьото, зеленото и пастелните цветове, но широко се използва и бялото.

Подовете трябва да бъдат твърди и тъмни, от твърда дървесина или теракота.Още по-добре е, ако плочките са с груба, релефна текстура. Первазите също могат да бъдат облицовани, като обикновено са в цвят индиго, а много популярна комбинация е тази с ярко жълто и бяло, както и кобалтово синьо и зелено.

Вратите са масивни, а прозорците са с дограма, рамките са от тъмно дърво. Обикновено щорите се изработват от монофонични материали, като се предпочитат наситените цветове. Корнизите също трябва да бъдат прости, без излишни декорации.

За да създадете в дома си испански стил са ви нужни масивни тъмни мебели, за предпочитане от старо дърво. Една от характеристиките на испанския интериор се явява простотата, така че мебелите не трябва да бъдат много, но трябва да са функционални.

Полилеите, парапетите, решетките на прозорците и декоративните елементи на мебелите са изработени от ковано желязо – неотменима част на типичния испански интериор. Използвайте аксесоари, които са типични за традиционния испански интериор – гоблени по стените, керамични вази и съдове, ръчно изработени модели, дърворезба,стоманени рамки за огледалата, картини и статуи с религиозно съдържание (имайте предвид, че испанците са благочестиви католици). Не забравяйте, че испанският интериор е свързан с щедрата средиземноморска природа, затова домът ви винаги трябва да е украсен с ваза с ярки цветя и на масата да има пресни плодове.
Снимка: digsdigs.com