Изисквания за обзавеждането на кафенета, ресторанти, барове

509

Съществен фактор при създаването на уютна атмосфера в ресторант, бар или кафене е правилно избраното помещение. Оформлението на един ресторант например е сериозна и отговорна работа, така че изисква специално внимание. Мебелите представляват един от най-важните компоненти от интериора на помещенията. Те трябва да бъдат не само красиви и удобни, но и трайни. Столовете и масите са обект на тежки товари и следователно е необходимо да са изработени от трайни материали. При производството на масите и столовете за ресторанти се използват всички традиционни мебелни материали – масивна дървесина (особено престижна е буковата), лесната за поддръжка пластмаса, стъкло, алуминий и различни метали. Стилът на мебелите зависи от концепцията за заведението.

Ако ви предстои да отворите кафе или бистро, не е необходимо столовете да са толкова удобни, колкото в ресторант. Най-добре е да изберете модел с твърда седалка без подлакътници, които заемат малко място, като това ще ви позволи да осигурите повече места, но и проходимост. Мебелите от метал и пластмаса са отлични за интериора на кафене. Изискването към тях се свежда до две точки – практичност и естетика. По-добре е да изберете дървени мебели и столове, предпочитайки малките размери (с тапицерия или без). За предпочитане е масите да са кръгли. За кафенетата е изключително подходяща меката мебел (дивани и фотьойли), а колкото от гледна точка на голямата експлоатация – заложете на имитацията на кожа. Обикновено основните посетители на този вид заведения са младите хора, затова е необходимо да осигурите добра проходимост в помещението.

За ресторантите обикновено се използват дървени мебели – столове и дивани с мека тапицерия на седалката и облегалката. Материалите за тапицерията могат да бъдат от текстил, естествена или изкуствена кожа. Колкото се отнася до масите в ресторанта, за предпочитане е да се използва естествен дървен фурнир. Например, една масивна кръгла или квадратна маса с буков фурнир изглежда много красиво и впечатляващо.

Основният доход на ресторанта се осигурява от оборота от алкохол, така че мебелите трябва да са много удобни, така че посетителят да се чувства добре и да прекара колкото се може повече време във вашия ресторант. Затова изберете столове с добра опора за гърба и меки подлакътници, които ще накарат вашите посетителите да прекарат приятно.

Ако отворите кръчма, изберете масивни дървени мебели от бук или дъб. Мебелите за бирарии, пъбове и барове трябва да бъдат с изпитана надеждност на конструкциите. Тези заведения трябва да предоставят добра проходимост, а столовете и масите е необходимо да са здрави и да издържат на високи натоварвания (същото важи и за тапицерията). При покупката на мебелите търсете качество, здравина и издръжливост!