Изкуственият камък Corian®

661

Corian® – в тази кратка и съдържателна дума се крият огромни възможности за създаване на интериорите на барове и ресторанти. Новият материал има редица предимства и е високо ценен от собствениците на кафенета, барове и ресторанти.

Corian® е изкуствен камък, разработен в средата на 60-те години от американския концерн Du Pont TM. Неговата оригиналност и достойнствата му са високо ценени, а широката му цветова гама от повече от 160 цветове, може да задоволи и най-взискателните потребители.

 

От гледна точка на технологията корианът е композитен материал, състоящ се от натурални минерални съставки, цветни пигменти и свързващо вещество – акрилна смола. Колкото се отнася до естетически вид и практичността му, той е лек и удобен за работа и за поддръжка. Основните му предимства са в това, че той е екологично чист и много хигиеничен материал, който абсорбира вода, мазнини и мърсотия. Устойчив е на механични и температурни въздействия, както и на агресивното въздействие на химични материали.

Поради неговата пластичност е възможно да му се придаде всякаква форма. Мястото на свързване не е забележимо, тъй като не оставя никакви следи. Корианът съчетава красотата и функционалността на естествения камък и външно е почти невъзможно да бъдат разграничени. Но новият материал се отличава с уникалната си способност да изменя своята форма при температурна обработка. Това му позволява да се интегрира хармонично във всяко пространство. Корианът превъзхожда всички познати материали, при това по всички параметри. Ето защо, при проектирането на барове, кафенета и ресторанти, този материал няма конкуренти.

Компанията Du Pont има само два завода, произвеждащи Corian® – в Съединените щати и в Япония. В тях се изработват листове, които след това се изпращат във фабрики по целия свят. Листовете са с дебелина от 6, 13 и 19 мм, като най-тънките от тях се използват само за облицовка на стените, а другите – за всичко останало.