Как да обзаведем всекидневната?

583

Всекидневната е една стаите във всеки дом, която трябва да бъде най-добре поддържана и хармонично обзаведена. Ако сте решили да започнете обзавеждането именно от нея, имайте предвид, че тя не е, не трябва и не може да бъде синоним на семейния живот в стил „пред телевизора а дивана“. В същото време това не означава, че в нея не трябва да присъстват удобният диван и плазменият телевизор, но обзавеждането е нещо много повече и е свързано с изисканост и стил.

Всекидневната трябва да отговаря на функционалните изисквания на хората, които живеят в този дом и обзавеждането да е съобразено с пространството. Едва след като отчетете този факт, можете да пристъпите към втората фаза, която е свързана с лукса и с дизайна. За мнозина тази е стаята, в която се прекарва по-голямата част от времето и тя отразява битовите навици на собствениците. В нея се чете, гледа се телевизия, общува се и се почива. Животът на всеки малко или много протича във всекидневната, където е диванът, с удобните възглавници, масичката с книгите и списанията, телевизора…

Преди да пристъпите към обзавеждането, помислете и планирайте всеки детайл, без да оставяте нищо на случайността. Не купувайте нищо, преди да сте определили линията и стила и не се отклонявайте от тях по време на цялостния процес, защото всичко трябва да е направено разумно, логично и с вкус. За да постигнете това обаче, се нуждаете от отправна точка, в противен случай ще се изгубите в безкрайните предложения на продавачите.

Ако сте любител на книгите, ориентирайте се към една красива библиотека – стенна или окачена, ретро или модерна. Ако сте почитател на технологията или запален кинолюбител, отделете особено внимание на избора и разположението на вашия телевизор. След това помислете за мебелите, които биха били подходящи, както и къде е най-добре да ги поставите.

Дивани, столове, маси… какво би била всекидневната без тях? Помнете, че те трябва да са удобни! Не се доверявайте на тези, които ви убеждават, че важното е „да хващат окото“ или че „всички са удобни“. Никой не купува диван, за да го гледа с наслада, а за да седне на него, да се отпусне и да се чувства удобно. Той е и вид инвестиция, тъй като е част от обзавеждането, която би трябвало да трае възможно по-дълго. Затова заложете на удобството и на качеството. След това изберете масата и помислете за столовете – удобни, стабилни и функционални. И не преувеличавайте! А ако го правите, уверете се, че знаете как.