Как да създадем декор в стил 50-те години

553

Петдесетте години се характеризират като десетилетие на бързата експанзия, когато на пазара се появяват нови идеи и нови пазари, определящи така наречения нов или американски стил, който днес наричаме „ретро“.

Дизайнът използва прост, почти обикновен стил. Мебелите от 50-те са резултат от масово производство. Скандинавският стил, който стана особено популярен през 60-те години, използва простите, квадратни структури, добре познати от петдесетте години. Освен материалите от ясен или бреза, през последните десетилетия са популярни и тъмният, тежък дървен материал, като махагон и череша. За разлика от „възродителния“ стил на тридесетте и четиридесетте, спартанският стил на петдесетте години, се присъединява към модернизма, наблягайки на геометричните форми, вместо на детайли или форми от природата.

Често като декорации са използвани теми от селския живот. След войната, графичният дизайн и декорацията стават израз на семейния живот и на идиличната провинция. В началото на петдесетте години преобладават бледите пастелени цветове, а към края на края на периода се налагат ярките цветове и розовото, резедата и тюркоаза, които се присъединяват към червеното, жълтото и черното.

Обърнете внимание, че при този стил пластмасите не са били широко използвани. Бакелитът, е бил използван за телефони и за различни дръжки. Полиетиленовата пластмаса се появява а пазара в края на четиридесетте. Тенджери и тигани са направени от чугун и алуминий. Въпреки че в някои кухни са се използвали съдове от емайлиран метал, тефлоновото покритие все още не е било въведено. Тиганите за пържене, с медно дъно са били високо ценени заради тяхната способност да разпространяват топлината равномерно по цялата повърхност.

Но всеки сам трябва да определи границите, в които ще се ограничи. Думата „кич“ е създадена за смелите и понякога крещящи модели, характерни за ексцесиите на дизайна на петдесетте.