Как визуално да увеличим пространството на малката кухня?

711

Проблемът на тясната кухня в модерните сгради днес е често срещан, затова собствениците търсят начин визуално да разширят пространството и да го направят функционално. Европейските тенденции определят модните тенденции на интериора. Често кухнята се явява гостна или студио, в което е разположен кухненския бокс, трапезарията и зоната за отдих. В допълнение се поставят различни шкафове и рафтове, което като че ли още повече стеснява помещението.

Как да си направим така, че тази част от жилището да е хармонична? На първо място трябва да се определи приемливата функционалността на кухнята. Дали ще бъде всекидневна с кухненски бокс или самостоятелна кухня, която домакинята ще използва само по предназначение.

Разбира се съветите за малки кухни могат да се отнасят до избора на цветове, мебели, елементи на интериора и на осветлението. Колкото до цветовата гама, препоръчително е да се използват светли цветове. Най-широко разпространените цветове за кухнята са в разнообразната гама на естествените цветове или различните нюанси на кафе. Можете да помислите за прозрачно синьо, бледо розово, бледо зелено или за светло сив цвят. Имайте предвид, че популярните топли тонове допълнително намаляват стаята. При избора на цветовата гама на кафе добавете повече светлинни ефекти, за да компенсирате ефекта от визуалното намаляване на пространство. Хладните нюанси визуално увеличават пространството. Тяхното използване се препоръчва предимно в южните райони, защото те създават усещане за прохлада дори и през най-горещите дни на годината.

За да се увеличи визуално пространството, помислете не само за стените, но и за тавана. Много дизайнери успяват визуално да увеличат пространството за сметка на тавана. Архитектурните елементи и елементите на гипсовия декор придават дълбочина. Изкуствените блокове по главната ос на стаята обикновено се поставят по ниско.

Доколкото е възможно в по-тесните кухни е по-добре да се използват „открити“ рафтове, които създават усещането за допълнително пространство. Използвайте прозрачни елементи, както например столове с прозрачни или отворени облегалки. Предпочитанията при избора на мебели за малка кухня също трябва да се придържат към ярката палитра и минималистичните форми, въпреки че не на всички собственици минимализмът допада. Класическите мебели трябва да са с добро качество и осветлението да е добре обмислено. Сложното осветление може да моделира и да и коригира пространството.

Ако кухнята ви е малка, отделете специално внимание на прозорците. Насочете се към простите модели пердета и венецианските щори. В малките стаи е недопустимо да поставяте тежки завеси. Мебелите също не трябва да са масивни, тъй като по-големите елементи визуално намаляват стаята. Изборът на дивана за кухнята (в случай, че тя е свързана с всекидневната) също трябва да е ориентиран към светлите цветове. Съсредоточете се върху простите форми във всяко отношение.

За да създадете впечатление за по-голяма стая, направете пода лъскав, например с перлен ефект. Игра с перспектива може да се приложи и в друг контекст. Можете да изберете привличащ вниманието предмет, който да поставите в най-отдалечената точка на помещението, като по този начин ще получите ефект на разширена перспектива. Стаята като че ли ще се разшири и ще се изпълни с въздух. Спасителен елемент може да бъде огледалото, като в случая целта му е да отразява светлината. Мебелите трябва да бъдат поставени плътно до стените. Разположете ги в ъглите, за да направите интериора по-интересен. Въпросът за използването на големи предмети в малки помещения е спорен. Големите предмети, разположени в ниските части на помещението придават на интериора монументалност и създават впечатлението за разширяване на реалните граници на пространството. От друга страна тези предмети визуално разделят помещението. Интересно решение е използването на фототапет, изобразяващ прозорец. Такива големи елементи с линейна перспектива значително разширяват стаята.