Какво представлява Фън Шуй?

558

Когато хората забелязали колко силно влияние оказва мястото, на което живеем, изкуството на интериорния дизайн се превръща в наука. Фън Шуй е добре известен в Китай от много време, а днес тайните му са открити и той става все по-популярен.

Но какво представлява Фън Шуй? От една страна това е наука за пространственото разположение, която има свои особености и закони. От друга страна, това е „магията“ на средата, пред която се изправяме всеки ден. Но преди всичко Фън Шуй е изкуство. То изразява смисъла на диалога между нас и нашия дом. Докато архитектурата се занимава основно с естетиката, Фън Шуй се фокусира върху възприятието на хората за околната среда, за хармоничното пространство, което прави живота по-щастлив.

Думите „Фън“(“Feng”) и „Шуй“(“Shui”) означават вятър и вода. Фън шуй определя условията на жилищното пространство, които ни създават положителен ефект. Според традиционната доктрина, интериорът разказва определена история и ако променим елементите на обкръжението, тази история ще се подобри или ще се влоши. С други думи можем да създадем собствената си съдба чрез промяна на нашето обкръжение. Принципите на изкуството на Фън Шуй демонстрират тази способност и помагат да се въведе ред. Има две традиционни школи на Фън Шуй – официална, основана на компаса, и модерна, или пирамидална, която използва най-новите открития в областта на биологията, психологията и архитектурата.

Както виждате интериорният дизайн е отделна област на науката. Разнообразието на арт решенията могат да бъдат обединени в редица стилове (модерен, минимализъм, поп-арт и други). Много често можем да намерим и апартаменти, където комбинацията от стилове създава уникално произведение на изкуството.

Създаването на интериорния дизайнер се състои в комбинирането на формата и функцията, а целта е да се подобри качеството на интериорните пространства чрез повишаване на тяхната ефективност, сигурност и красота. Интериорни дизайнери работят по различни видове проекти – домове и апартаменти, магазини, болници, хотели, театри и ресторанти. Един интериорен дизайнер може да се фокусира върху търговски центрове, докато друг – върху жилища. Мнозина се специализират в още по-конкретни области като например кухненски интериор. Но за да се постигне успех трябва да се вземат предвид редица фактори, като предпочитанията на клиента, разходите за материали и функционалната ефективност. Ако става въпрос за проектирането на публично пространство, необходимо е да се гарантира, че то е достъпно за хората с увреждания и за възрастните хора. Тогава се конфигурира вътрешната структура – корнизи, прозорци и вградени в тела, обзавеждане – мебели и подови настилки, осветление и акценти – килими, завеси и т.н.