Какво трябва да знаем преди да предприемем смяна на керемиди

741

Всеки покрив, покрит с керемиди рано или късно ще преживее тяхната подмяна, като тази операция може да бъде както мащабна – цялостна подмяна, така и частична – само на отделен сектор от покрива или, ако сте щастливци ще се наложи да подмените само няколко счупени или спукани керемиди.

Какво трябва да знаем, преди да пристъпим към смяна на керемиди?

На първо място е необходимо да се уточни каква част от покривните керемиди трябва да се подмени. В някои случаи се касае само за няколко плочи, които можете да подмените, без да разпокривате голяма част от покрива, но ако Вашият покрив е в тежко състояние може да се наложи да подмените изцяло старите керемиди с нови.

В някои случаи покривът може да не тече изобщо, но замазката на капаците да е измита от дъжда и тогава съществува сериозна вероятност по-силен вятър да ги бутне и да нанесе сериозни поражения на цялата конструкция и на самата сграда. Затова не губете време, а потърсете някой, който може да ги замаже, преди проблемът да се задълбочи. В случай на счупени капаци – те също трябва да се подменят.

Ако се налага да подмените всички керемиди, недейте да икономисвате средства и да слагате стари (употребявани) керемиди, защото цената за работа, която ще платите ще бъде една и съща, освен ако не се заемете сами със задачата, използвайки помощ от приятели. Икономията, обаче не след дълго ще Ви коства много повече, защото се случва хора да продават старите си керемиди, без да предупредят, че повечето имат пукнатини, а не всички сме експерти по керемидите, нали?

Трябва да решите каква подкремидна мембрана ще сложите ако извършвате цялостна смяна на керемиди. Това решение се взима, в зависимост дали използвате таванското помещение и дали е необходима паро, термо или друг тип изолация. На пазара вече се предлага огромно разнообразие от материали и най-подходящия можете да изберете, след консултация със специалиста, който ще извърши подмяната или като попитате в магазина.

Смяна на керемиди е най-добре да се извърши от лицензирана фирма, тъй като тя ще ви даде гаранция за определен период от време и ще бъдете сигурни, че работата е свършена добре, а материалите са с високо качество.