Know-How на Android Chair

1131

android_system_chair_konstantin_achkovАко има нещо, за което любителите на дизайна са винаги любопитни, то това е идеята, която стои зад един интересен продукт. Ако пък има нещо, по отношение на което интелигентните хора винаги проявяват любопитство, то това е технологията на изработка на продукта, които харесват. Решихме да съчетаем и двете и да добавим доза български индустриален дизайн. Оставяме самият автор на този стол made in bg – Константин Ачков да ви разкаже всичко, което бихте могли да знаете за Android Chair…

от един лист

Винаги ме е пленявала идеята какво може да се направи от един лист само чрез изрязване и умни сглобки! Превръщането на двуизмерна плоскост в тризмерен продукт е само по себе си магично. Ако всичко е сглобено по един рационален начин във формата на стол, се получава нова визия, на нещо толкова познато…

нещо старо…

Старо мое желание бе да сложа в съвременна дизайн форма традиционни елементи от българската резба, без да се натрапват и да изглеждат кичозно. Исках да постигна първичното излъчване на дървесината, вкарано в изчистена конструкция. Освен клина като повтарящ се елемент, ми се отвори възможност да направя отворите на сглобките, като декоративни елементи. Невъзможността при рязането със CNC рутер да се постигне прав вътрешен ъгъл (заради кръглата форма на фрезера), налага компромисно зарязване навътре във формата. Моето решение бе да направя този неизбежен детайл в стилизирани “цветя”, които да са по-приятни за окото.

нещо основно….

Като цяло, формата на стола е подчинена на диагоналните греди, които освен конструктивна роля, са и основен елемент, на който са закачени всички останали детайли и са част от седалката. Водещо при процеса на формоизграждане бе всичко да бъде на показ и да бъде докарано до една логична и ненатрапчива декоративност. Използването на брезов шперплат бе продиктувано от специфичните нужди за прецизен срез и здравина. В лицевите страни шперплата предлага красотата на дървесината с приятни жилки и свежо жълто. Напречните страни с редуващите се тъмни и светли слоеве дава една технологична визия. Преплитането на двете страни създава един ритъм, в който инженерното и природата са в съзвучие.

нещо ново…

Процесът на изграждане премина от идейни скици през мащабен модел, в който се провериха логика на свързване на елементите, както и общата визия. След това дойде ред за триизмерно CAD изграждане на компютър, при което се прецизираха сглобките и цялостното изчертаване. По този файл бяха изрязани няколко прототипни бройки, при което бяха направени още корекции. Получи се един ергономичен стол със съвременна визия, сбор от изчистени като форма елементи с еднаква дебелина.

нещо назаем…

Името дойде след като показах на няколко приятели първите прототипи. Всички имаха усещане за нещо космическо, за някаква роботска естетика с тези прави изчистени линии и ръбове. Гърбът на стола им приличаше на нещо средно между футурстичен радиаторен отвор, крилата на изтребителя на Дарт Вейдър и части от тялото на андроидите в Междузвездни войни. Приех всичко това и понеже вече мислех за серия, се получи – Android-systems! В момента, в процес на изработка са маса и закачалка.