Необичайната мебел на Vitra

1201

chairlessАко има нещо, с което да запомним представянето на големите компании на тазгодишното изложение в Милано, то това може да бъде изненадата на Vitra. Компанията представи няколко редизайна, както и нов диван от Антонио Читерио. За пръв път в масово производство ще влезе и диванът Flower на носителите на Pritzker 2010 Sanaa. Истински интересното обаче беше предложението на младия архитект Алехандро Аравена, наречено Chairless или Без стол.

същност
Chairless представлява лента от полиамид с дължина 85 см и ширина 5 см, която обхваща гърба и коленете ви, когато седите. Идеята хрумва на дизайнера, когато вижда снимка на индианец от племето Айорео от Южна Америка. От древни времена този народ използва лента от текстил, за да улесни седенето.

полезно за здравето
Chairless освобождава гръбнака и краката ви от напрежението, което понасят обикновено, когато седите. Ръцете ви също са свободни, за да боравите със своя лаптоп, да похапвате или да четете книга. “Не е по-рисковано да използвате Chairless, отколкото да заложите на стандартен стол. Всъщност, при проблеми с с коленете и гърба, колкото по-често използвате Chairless, толкова по-добре тялото ви ще взаимодейства с него”, казва италианският доктор Марко Кайми.

послание
Част от приходите от продажбите на Chairless ще бъдат дарени на фондация за помощ на индианците Айорео. Макар и повечето хора много да се забавляват от предложението на Vitra, факт е, че това е един ироничен към материалния свят продукт, който е едновременно доста смел и оригинален. Дали това е нова стъпка в развитието на Vitra, остава да видим, все пак със сигурност беше неочаквано.