Подбрани килими спрямо мека мебел

2181

Когато човек ходи по дебели килими, това освен че е приятно, е полезно за стъпалата му. Затова меките подови покрития са не само комфортни за стъпване, но и полезни за здравето. Но не само мекотата им е от полза за обитателите на дома. Килимът е и добър звуков изолатор, така че ако изпуснете нещо тежко върху килима, то само меко ще тупне върху него, докато ако падне върху теракот или паркет, ще вдигне невъобразим шум. Това значително снижава стреса в дома, особено ако има палави деца, които постоянно изпускат и хвърлят играчките си. Върху килима, тяхната игра ще е почти безшумна.

Всички килими имат и топлоизолиращи свойства. Те имат здрава основа и мека повърхност, която е рехава и задържа въздух. Така ако в жилището има подово отопление, а върху него са сложени килими, те ще задържат и акумулират топлината, като после ще я излъчват неуловимо. Така върху килима е винаги топличко и приятно, затова децата и домашните животни постоянно са върху него.

Опитните интериорни дизайнери са наясно със значението на цветовете за атмосферата в дома. От силата на цветовете може да се възползва всеки, който иска да направи дома си по-удобен. Още преди да отиде в магазина за килими, човек трябва да е уточнил какви точно цветове ще са подходящи за неговото семейство. Ако иска просто красота и финес, може да избере неутрален син цвят – приятен за възприемане, напомнящ на море и синьо небе, такива килими са подходящи за гостна или спалня.

Килими с преобладаващи зелени нюанси успокояват психиката и действат релаксиращо. Много са подходящи за хора, които често се прибират изнервени след тежък работен ден. Този цвят е подходящ и за килими, които ще се постелят в детска стая, защото стимулират растежа и успокояват детето, особено ако е по-буйно. Ако пък детето е по-апатично, с по-забавено развитие, може стаята му да е с преобладаващи жълти към оранжеви тонове – жълтото е цветът на слънцето, той стимулира умствената дейност, мисълта, творческите способности, а оранжевото е цветът на енергията.

За хора, които искат да се чувстват на сигурно място в дома си най-подходящи са килими в кафяво и неговите оттенъци. Ако обаче сте се насочили към сиво или черно, трябва много да внимавате с дозировката. Вярно е, че килими с такива цветове са подходящи за модернистична мека мебел с много метал и стъкло. Сивото визуално увеличава обема на помещенията, а засилващите се към черно нюанси са подходящи за хора с много силна психика. Едва ли някъде се продават чисто черни килими, но ако е така, трябва да се знае, че черното води до подтискащи мисли и никак не е подходящ за всекидневната, а още по-малко за детската стая. Черното обаче е изключително подходящо за мека мебел, която е предвидена за екстремни сексуални изживявания, особено в комбинация с други цветове, подчертаващи еротиката, както и с подходящо разположени огледала.