Най-добрите решения за външните пространства

1201

Няма сезон, през който прилежащите към дома външни пространства да заемат толкова централно място в ежедневието, колкото през лятото. От тясната тераска в кооперацията до обширния двор, те всички търпят ъпгрейд, за да ни осигурят максимално приятна почивка. Затова и идеите на дизайнерите за тези пространства са особено актуални сега, без значение дали са вдъхновени от пейзажа или имат функционално предназначение.

гледка за милиони
metaТерасите и покривите са любими на интериорните дизайнери, защото добавят безценен елемент към проектите и то на готово – уникалната гледка. За да я „уловят“ обаче им се налага да прибягват до трикове. Така например, реновираната къща Morphosis на Jose Ulloa Davet и Delphine Ding е организирана на няколко нива, всяко от които обособява различна веранда с изглед към океана. Но архитектите не избиратнито една от тях за външната лаундж зона, а вместо това предпочитат ниша между два обема на къщата, където гледката е като поставена в рамка. Алтернативно решение предлага Едуардо Кадавал в проекта си в Мексико. Тук терасата е отворена и от двете страни, отделена е максимално от къщата и сякаш „лети“. Този ефект е подсилен от избора на „мебели“ – вместо традиционни столове са предпочетени хамаци. Ehrlich Architectsсъщо се възползват от гледката от покрива на Zeidler Residence, като само добавят стъклен парапет за по-добра видимост. Те обаче превръщат пространството в нещо повече от наблюдателница с изглед към океана – лятна кухня с барбекю. Това е популярно и у нас, но рядко съчетано със стола Diamond Lounge на Хари Бертоя за Knoll и ярко жълтия Poppy Star Armchair от Bartoli Design за Segis.

оптимизация на пространството
Оптимизацията на пространството често предопределя разположението и характеристиките на външните лаундж зони, предимно в по-малки жилища или апартаменти. Gus Wüstemann, например, успява да превърне тъмен апартамент в стара сграда на Гауди в Барселона в светло отворено пространство, но няма как да изгради нова тераса на мястото на вече съществуващата. Решението му е много просто и лесно приложимо и в нашата панелна реалност – той обособява „външното“пространство вътре и оставя площта на терасата свободна. Друг вариант за взаимодействие на интериора и екстериора дават Ibarra Rosano Design Architects с проекта си за къща в пустинята. Задният й двор е предвиден да привлича слънчевите лъчи през зимата и да подобрява охлаждането през лятото, когато студеният въздух се спуска от планината и достига къщата. Вътрешнитепространства за обозначени с използването на червен цвят за стената и с различната подова настилка. По-големите проекти също налагaт определени правила за външните пространства, като Brentwood Residence, където външната лаундж зона е разположена под един от обемите на конструкцията.

back to basics
Често дори скъпите интериорни проекти залагат на много опростен вариант за външните пространства, зада запазят автентичността на атмосферата. Така например, Bahia House на Марсио Коган в Салвадор е типично бразилска къща на едно ниво,“облечена“ с дървени панели. Архитектът избира класически модели заобзавеждането, но във вътршния двор залага на съвсем проста дървена пейка с маса, оставяйки дървото да свърши цялата „дизайнерска“ работа. Дизайнерката Кейт Хюм пък си живее в замъкот 17 век, който сама реновира и превръща в крепостна еклектиката – оригиналните елементи на сградата са комбинирани с модернистични. Едно от местата, където винтиджът надделява е оформеният до задния вход кът. Най-хубавото е, че идеята й е напълно достъпна за „простолюдието“– ретро маса, керамични саксии, фенер със свещи… Следващия път, когато ви се прииска да модернизирате градинския двор, си спомнете, че дизайнерите го правят най-добре и то с подръчни средства.