Управление на поливни системи при дворно напояване

1561

Поливането на ръка е остарял метод, който изисква както много време и усилия от страна на собствениците на дворове с градинско озеленяване, така и не малко средства. Водата, особено питейната е скъп ресурс навсякъде по света, а естествените източници са не винаги налични по време на дългите периоди на засушаване, характерни за летните месеци.

Ако сте от далновидните собственици на имоти, за които зеленината не бива да представлява сериозно перо в бюджета, то със сигурност вече разполагате със собствена напоителна система, с чиято помощ осигурявате така важната за растенията вода.

Ако сте използвали услугите на професионална фирма при изграждане на инсталацията, вероятно сте получили инструкции как оптимално да използвате системата, но ако сте приспособили своята напоителна мрежа на принципа ‘’Направи си сам’’ е много вероятно да допускате някои грешки при нейната употреба или при напояване на различните растения.

Ето какво е важно да знаете:

Всеки вид растение се нуждае от различен метод на поливане

Докато за тревните чимове и райграса е подходящо дъждуването с разпръсквачи, то за градинските цветя е по-подходящо капковото напояване. Добре е да знаете тази подробност, за да съобразите типа система с вида на озеленяването, което смятате да напоявате. Различното при двата метода на поливане е в силата, височината и концентрацията на водната струя, а тази разлика съвсем не е маловажна.

В зависимост от вида на разпръсквачите и дюзите, водната струя при дъждуване може да достигне сериозна височина, а това не е желателно при отглеждане на цъфтящи цветя, тъй като водният напор може да унищожи цветовете на по-деликатните видове, а също и крехките листа и стебла на цветята. За цветната градина е най-подходящо капковото напояване, което е и много по-икономично като разход на вода.

Програмирайте системата в зависимост от вида на почвата

При програмиране на поливната система няма универсален работен режим. Именно в това се състои нейното основно предимство – вие решавате кога и колко да поливате, дори когато сте далеч от своята градина. Програмирайте времето за напояване, както и броя и продължителността на напоителните сесии според вида на почвата, а не спрямо вида на растенията.

Имайте предвид, че глинестите почви се нуждаят от много по-малко вода, за разлика от песъчливите, затова ограничете поливките, ако почвата в двора ви е глинеста и осигурете поне две дневни (сутрешна и вечерна) сесии през лятото, в случай че почвата в района е песъчлива. Друг фактор, който определя какво да бъде количеството на водата е наклона на терена и дренажните му свойства.

Задайте различни програми за поливане на различните части от двора

С помощта на програматора можете да настроите отделните напоителни кръгове в двора на различни режими за напояване. По този начин ще осигурите повече влага на зеленината, изложена на силна слънчева светлина и ще предпазите от загниване корените на растенията, намиращи се в сенчестите участъци от имота.

Използвайте сензори за дъжд, вятър и температура

Тези допълнителни за поливната система електронни датчици ще ви помогнат да предотвратите разхищение на вода, при обилни и продължителни валежи, а също и при силен вятър, когато водната струя се разпръсква хаотично навсякъде, но не и върху нуждаещите се от влага растения. Сензорите за температура ще ви помогнат да избегнете измръзване на корените на растенията, когато е прекалено студено за напояване.