Модерна кухня в духа на отминалите дни

1140

mesaНай-новото предложение на италианската фабрика Schiffini – кухнята Mesa по дизайн на Алфредо Хаберли – вече е на българския пазар. Компанията определя модела като модерен и същевременно “носещ духа на отминалите дни”. Три са основните компонента, на които се основата тази оценка – мултифункционален остров, голяма маса с пейки и колона от модулни елементи за вграждане на електроуреди и съхранение на продукти.
Островният работен плот е разделен на три зони – за почистване на продуктите, за подготовка и за самото готвене. Организирани са така, че всичко, от което имате нужда, да е на една ръка разстояние. В единия край на острова е разположен газов котлон, а в другия – работен плот с дъска за рязане и истинско дърводелско менгеме. Нестандартният дизайн се допълва от овална монолитна мивка от карарски мрамор. Корпусът на острова е изработен от масивна дъбова дървесина с медно покритие. Стандартната дължина на плота е 120 см, но компанията предлага възможности за индивидуални решения, благодарение на модулните системи Box One и Space System.
Голямата маса (240х80 см), която дава името на модела (mesa на испански означава “маса”), също е изработена от масив от зимен дъб. Интересно решение на дизайнера са двете пейки, които са “вградени” в масата.
Модулната система от шкафове и чекмеджета позволява 20 различни конфигурации. Лицевите панели и вратичките могат да бъдат с равна или 3D повърхност, с електически push-pull механизми или дръжки от прозрачна смола. Сред оцпиите за избор е материалът – MDF с лаково, матово или macroter (полиуретанова боя с релефет ефект, висока усточивост; приятна на допир) покритие в различни цветове, както и специални лакови финиши в медно, златисто зелено, сребристо, син металик и каучуково черно. Вътрешните рафтове са от закалено стъкло.
Своеобразен завършек на цялостната концепция на кухнята е нестандартният аспиратор, който се предлага и във версия за стена в разнообразие от цветове.