3D-инамика в офиса

1347

wilkКолко по-удобни, ергономични и революционни могат да станат офис столовете? Отговорът е много! Или поне от тази презумция изхожда Карстен Гехнер, когато замисля новия модел за Wilkhahn – ON Chair. Целта е да се създаде изцяло нов продукт с уникални качества, абсолютно извън рамките на традиционното офис оборудване. Фокусът е върху максимална гъвкавост и удобство. Разработката и осъществяването на идеята отнема на фирмата цели пет години. Доказателство за внимателното проучване и широкия му обхват е, че екипът включва както дизайнери и професионалисти по материалите, така и кинезиолози. Дизайнерското студио Wiege, бивш клон на фирмата, се включва по-късно, за да надгради функцията с подходящ и атрактивен дизайн.

идеята
Не искахме да подобрим съществуващите модели, искахме да изследваме изцяло нова територия, да възприемем нов подход, разказва Гехнер. „Отделихме специално помещение за екип, напълно отдаден на тази идея. Нарекохме проекта Weltstuhl (световен стол). Резултатът трябваше да представлява интерес за всеки, не само за определна пазарна ниша.“

brainstorming
Екипът провежда чести брейнсторминг сесии, без каквито и да било ограничения и зададени параметри. Факторите, които определят посоката на творческия процес са ергономичност, психология, тенденции и пазар. Част от проучването е насочено към оптималното съчетаване на материали и технологии. „Тъй като таргетирахме различни социални класи, цената не трябваше да е прекалено висока. А да не забравяме, че иновациите винаги са обвързани с нови технологии,“ обяснява Гехнер.

маркет трофеи
По време на процесът по създаване на стола върху една от стените на офиса са “изложени” всички известни модели на офис столове, произвеждани от водещите компании. Екипът изследва пазара не само откъм технологии, но и от емоционална гледна точка. Всеки модел се анализираспоред чувството, което създава у хората, които го използват. Един от изводите е, че някои американски модели, например, предизвикват асоциация с образа на каубой, стоящ на верандата.

подвижно
Моделът позволява на тялото да заеме естествена позиция и осигурява стабилност. Реализиран е чрез синхронна поддържаща система, наречена Trimension®, която проследява колената и бедрените стави и се приспособява към тялото само с помощта на два бутона. Люлеещият механизъм е свързан чрез сферичен шарнир и съединителна муфа към основната рамка, на която се дължи уникалната подвижност на ON. Наричат я Flexframe® – комбинация от гъвкава седалка и изключително подвижна облегалка. И тъй като кинематиката на модела пресъздава естествената позиция на бедрените и коленните стави, гравитационния център на тялото е перфектно балансиран.

3D интуиция
В страничните облегалки също е интегриран подобен свързващ механизъм за максимално интуитивно движение. Резултатът е триизмерната динамика на модела. Проф. Инго Фробьозе, специалист от германския Център по здравеопазване, следящ разработването на ON коментира: “Този стол стимулира нова група от естествени пози и движения, които активират цялото тяло. Може да се каже, че ON показва на седенето как да „ходи“.