Moveo от Dorma. Move!

1277

moveНай-иновативният продукт в областта на преградните офис стени, който се предлага от Dorma са т.нар. полуавтоматични, подвижни, звукоизолиращи, преградни стени Moveo. Получавтоматични значи, че самите елементи се придвижват ръчно в позиция “изградена стена” или “събрана стена”, а самите уплътнения, които правят стената стабилна и звукоизолираща, се разпъват автоматично. Това от една страна прави елементите много леки от всички други аналогични варианти, а от друга страна – прави стената много по-лесна за събиране и разпъване. Това може да се види много добре от видеото за Moveo, затова просто го вижте.

визаж
Ако говорим за техническите характеристики на продукта, за Dorma Moveo трябва да се каже, че със системата може да се изгражда стена с височина до 9 м. Предлагат се в различни класове звукоизолация – 38, 42, 49 и 55 dB. Има най-разнообразни възможности за декори на повърхностите като ламиниран МДФ, естествен фурнир, имитация на фурнир, както и т.нар. functional collection – тук може да има панели, които са с магнитна повърхност (и да си лепите листчета с магнитчета върху тях, мания!), може да се пише с маркер, да се прожектира с мултимедиен проектор, може елементите да са с декор на черна дъска, върху която да се пише с тебешир като в училище…

домът им по света и у нас
Като цяло, предназначението на Moveo (а и на всички преградни стени) е най-максимално ефективното използване на съществуващото пространство. Тоест в размките на няколко минути, една по-голяма зала да може да се преконфигурира на 2-3 по-малки помещения. На Запад, най-разпространеното приложение на тези стени е в детски градини, училища и университети. С цифри – над 60% е приложението на стените в Западна и Централна Европа в подобни учебни заведения. В България все още най-големите потребители на тези стени са офисите и хотелите, като масово се преграждат конферентни зали, независими дали са в офиси или хотели. По този начин, залата може да се използва за едно голямо събитие или за 2-3 паралелни по-малки.

елементите
Много подходящи са за иползване и в ресторантите. Като стандартна черта на елементите е т.нар. защита от дим, което ги прави много подходящи за обособяване на помещения за пушачи. Друго стандартно за елементите е, че притежават т.нар. сетификат за устойчивост на удар с топка, което е доказателство за тяхната стабилност като ги прави подходящи за употреба в спортни зали. Ако някой се бутне в стената или нещо се удари силно в нея, това по никакъв начин няма да повлияе на нейната стабилност или цялост. Други характерни черти на елементите: дебелина – 100 мм., височина – 2000-9000 мм., ширина до 1250 мм., теглото – 22, 30 и 40 кг./кв.м., дебелина – 100 м. Самата конструкция на елементите се състои от две МДФ плоскости, монтирани в алуминиева метална конструкция. По средата има пълнеж от минерална вата, като в зависимост от степента на търсената висока звукоизолация, се слагат и битумни слоеве. Стените с по-висока звукоизолация имат и по-голяма тегло.

електроника
В горната и долната част на елементите са монтирани ComfortTronic устройства, като посредством тях по електронен път се управлява разпъването и прибирането на уплътненията. По този начин устройствата успяват да прилепват елементите много стабилно към тавана и към пода. Това е изцяло хоу-хау на Dorma. Елементите, изграждащи стените се придвижват единствено по релсов път, който се монтира за тавана като в пода няма никакви водачи или релси. Така, когато стената е събрана, не може да се забележи, че това помещение може да бъде отделено на две отделни такива. Възможните елементи, които се предлагат са цял елемент, елемент с единична интергрирана врата, с двойна интегрирана врата като самите врати могат да бъдат с анти-паник брави. Най-новото, което Dorma е приложила в Moveo са почти 100% стъклените звукоизолиращи преградни елементи, като изолацията тук може да варира между 44 и 50 dB, в зависимост от дебелината на стъклата.